Ako ti dođe volja za rad. Sjedni - proći će te!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Jednom davno živio je sretan i vrijedan mrav koji je svaki dan dolazio rano ujutro prvi na posao. Cijeli radni dan bio je veseo i odlične volje i dok je radio pjevušio je vesele pjesmice. Bio je sretan dok je radio i njegovi rezultati su bili odlični. No, radio je bez usmjerenja, jer uopće nije imao nadređenog šefa...

Zato je gospodin stršljen, direktor firme, odlučio da takva situacija ne može potrajati i zaposlio je bubamaru koja je imala veliko iskustvo s upravljanjem. Prva briga bubamare bila je da organizira praćenje dolazaka i odlazaka mrava na posao i s posla. Uspostavila je u tu svrhu i sustav prijemnih i odlaznih dokumenata. Zbog povećanog obima posla oko papira su morali zaposliti tajnicu koja bi pripremala papire i izvještaje. Pauk, kojeg su za tu funkciju zaposlili, je odmah uspostavio sustav arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je sretni i vrijedni mrav samo radio, radio i radio. Direktor sršljen je bio oduševljen s izvještajima koje je dobivao od bubamare i uskoro je počeo zahtijevati usporedne studije sa grafikonima, pokazateljima i analizama trendova razvoja. Zbog povećanog obima posla bilo je nužno zaposliti hrčka koji bi bio direktna pomoć direktoru i kupili su mu odmah novi kompjuter s pisačem.

Veoma se je brzo sretni i vrijedni mrav počeo žaliti na svu tu papirnu vojsku s kojom se morao boriti. Direktor je odmah vidio da je potrebno najhitrije reagirati. Kreirao je novo radno mjesto šefa službe koji bi nadzirao sretnog i vrijednog mrava. Na novo radno mjesto je zaposlio cvrčka koji je odmah po svom dolasku zamijenio cjelokupni namještaj u svojoj kancelariji i na zahtjev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i novi kompjuter sa ravnim LCD ekranom. Pošto je broj kompjutera narastao morao se kupiti i instalirati i mrežni server. Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je usput bio njegov pomoćnik i u prethodnoj firmi) za pripremanje strateškog nacrta upravljanja i proračuna službe.

U pozadini cijele priče mrav je postajao sve manje sretan i sve manje produktivan. Šef cvrčak je oduševljeno zaključio da mora naručiti studiju o socijalnom raspoloženju i zadovoljstvu zaposlenih u poduzeću. Kada je direktor stršljen pogledao brojke i na osnovu njih shvatio da poduzeće, u kojoj je radio sretni i vrijedni mrav, nije više tako rentabilna kao prije, duboko se zamislio. Unajmio je najelitnijeg savjetodavca, gospođu sovu kojoj je rekao da izvrši potpunu dijagnostiku poduzeća i da predloži rješenja za poboljšanje rentabilnosti na način da poduzeće posluje kao prije. Gospođa sova je po tromjesečnom detaljnom analiziranju odnosa u poduzeću direktoru predala sljedeći izvještaj:

"U poduzeću je previše zaposlenih!"

Direktor stršljen je prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio mrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

frama-posusje.com

Vezani članci