Ako ste 'pivopija' i pijete dva piva na dan, ovo biste trebali znati

Vidi originalni članak
No, ima li u tome istine ili je tek riječ o uvriježenom mitu?

Stručnjaci su 1980. upozoravali kako ispijanje piva nema nikakvih dobrobiti na ljudski organizam, 1995. su tvrdili da ako se u pivu uživa umjereno, može biti sigurno i pruža ugodu. pet godina kasnije, 2000. godine, stiže informacija kako konzumacija alkohola može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebice u muškaraca starijih od 45. g i žena starijih od 55 g.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazano je i da nizak do umjeren unos alkohola smanjuje rizik koronarne bolesti srca u usporedbi s apstinentima, prezentirala je podatke o povezanosti piva i zdravstvenog aspekta Klinička nutricionistica KBC-a Zagreb Darija Vranešić Bender.

"Umjerena konzumacija piva (do jedno pivo za žene i do dva piva za muškarce), bez epizoda prekomjernog pijenja piva, smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti. Ovaj učinak sličan je učinku vina, s usporedivim koncentracijama alkohola. Umjereno konzumiranje alkohola djelotvorno ublažava stres i napetost i povećava osjećaj ugode", tvrdi.

Pivo i pivski trbuh

Je li zaista istina da osobe koje iju puno piva s vremenom razvijaju i takozvani "pivski trbuh? Vranešić bender tvdi kako 35 opservacijskih i 12 eksperimentalnih studija nije pokazalo vezu između umjerene konzumacije piva i većih vrijednosti opsega struka, ali se pokazalo da osobe koje kupuju pivo češće kupuju i gotove obroke, margarin, maslac, kobasice, gazirana pića...

Vecernji.hr

Vezani članci