ZABRANA PUŠENJA U FEDERACIJI BIH Dodatnih šest mjeseci za prilagodbu pušačima i ugostiteljima

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na prilagodbu na Zakon o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorima u Federaciji BiH imat ćemo još šest mjeseci. Informacija je to koja će uskoro biti objavljena i iz Federalnog ministarstva zdravstva. Naime, sutra, 28. studenog navršava se točno šest mjeseci od kada je zakon stupio na snagu. U posljednjih šest mjeseci ostavljen je rok za formiranje Federalne komisije koja će navedeni Zakon i provoditi, ali i ugostiteljima i poslodavcima da svoje poslovanje i ponašanje usklade istom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima pričekat ćemo još šest mjeseci. Kako doznaje Hercegovina.info, moraju se uskladiti svi podzakonski akti na kojima radi Federalno ministarstvo zdravstva na čelu s novim ministrom Nediljkom Rimcem.

U sljedećih šest mjeseci inspekcije će izlaziti na teren, no ugostiteljima i pušačima za sada će se izricati samo opomene, ali samo do svibnja sljedeće godine.

Kazne

Prema zakonu, pojedinac koji zapali u zatvorenom prostoru platiti kaznu od 100 KM koliko je ona predviđena, dok je s druge strane za pravne osobe predviđena kazna od 3000 KM, kao i kazna odgovornoj osobi.

Jedan od inicijatora zakona bilo je i Udruženje PROI iz kojeg smo doznali kako su pojedini objekti u Federaciji svoje poslovanje već prilagodili ovom Zakonu, a takvih je oko 70. Zbog toga su iz navedenog Udruženja iste odlučili promovirati u svojoj kampanji kao pozitivne primjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izglasan je u ožujku 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. svibnja 2022. godine. Zakon se počeo primjenjivati godinu dana od toga, točnije 20. svibnja 2023. godine.

Vezani članci