VESNA ŠUNJIĆ "Zovite nas populistima, ali nas 35 u Gradskom vijeću ne vrijedi milijun maraka"

M. Jurić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Trenutačno se održava 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, a najvažnija točka je svakako proračun Grada Mostara za 2022. godinu. Za govornicom se mijenjaju vlast i oporba, dok je većina vijećnika pozdravila usvajanje proračuna kako bi se poboljšala investicijska klima zbog zdravih temelja, a oporba je predložila niz amandmana i kritika na najavljeni proračun.

Protiv davanja novca strankama od građana.

"Moram se osvrnuti na jednu stavku koja me jako uznemirava od prvog trenutka otkad sam ju vidjela i tražim da se detaljno objasni u Gradskom vijeću. Za klub HRS-a mogu reći da smo solidni vijećnici, ali financiranje parlamentarnih grupa vijećnika u Gradskom vijeću o ovom iznosu nema nikakvog smisla.

U odluci o izvršenju proračuna stoji da su sredstva utvrđena proračunom pozicije financiranja parlamentarnih grupa u Gradskom vijeću koriste po programu koje donosi stručna služba Gradskog vijeća Grada Mostara. Kad je donesen ovaj program? Nitko ga nije vidio. Ajmo biti realni, shvatite ovo kao populizam. Gradonačelniče, prvi mail koji sam ja vama uputila za stavku vezanu uz proračun je bio da je ovo besmisleno. Nas 35 ne vrijedi ovdje milijun maraka. Ne vrijedimo", bila je oštra Šunjić.

Stranke će dobiti puno više od zakonski predviđenoga.

"Dalje se navodi, financiranje parlamentarnih grupa u Gradskom vijeću 520.000 maraka. Sredstva će se rasporediti na političke stranke o članu zakona o financiranju političkih stranaka. Član 3d ovog zakona kaže da se stranke financiraju od prihoda imovine u vlasništvu političke stranke. Dakle, pozivamo se na potpuno pogrešan član"

Ja sam čitala zakon o financiranju političkih stranaka koji kaže kako sredstva za financiranje istih ne može prelaziti iznos od 0,2% proračuna, što je u našem slučaju 178.510 maraka. Mi smo ga premašili za 340.000 maraka i ta sredstva možemo preusmjeriti na sve zaključke koje smo dosad usvojili", navela je u svom izlaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci