UN Cijene hrane na rekordnim razinama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Rat u Ukrajini doveo je prošlog mjeseca do „ogromnog skoka“ u cijenama hrane, koje su sada na rekordnim razinama, kažu iz UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat je prekinuo opskrbu iz Ukrajine, najvećeg svjetskog izvoznika suncokretovog ulja, što znači da su porasle i cijene njegovih alternativa, prenosi BBC.

Ukrajina je također veliki proizvođač žitarica kao što su kukuruz i pšenica, čije cijene su također oštro skočile.

„Rat u regiji Crnog mora doveo je do potresa na tržištima osnovnih žitarica i biljnih ulja,“ rečeno je iz UN-a.

UN-ov indeks cijena hrane prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, mjereći prosječne cijene žitarica, biljnih ulja, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Cijene hrane trenutno su prema indeksu na najvišim razinama od početka mjerenja prije 60 godina, a skočile su gotovo za 13 posto u ožujku, nakon što je prethodni rekord već srušen u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena biljnih ulja skočila je za čak 23 posto, dok je cijena žitarica porasla za 17 posto. Šećer je sada sedam posto skuplji, meso pet posto, a mliječni proizvodi, čiji su proizvodnja i izvoz manje pogođeni ratom, tek tri posto.

Cijene prehrambenih proizvoda već su prema indeksu bile na najvišim razinama u posljednjih 10 godina i prije početka rata i to zbog globalnih problema sa žetvom.

Sve ovo pojačalo je već postojeću krizu porasta životnih troškova koja zabrinjava političare, a sve su glasnija upozorenja o mogućim društvenim nemirima po cijelom svijetu.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu prošlog mjeseca je upozorila da bi cijene hrane mogle porasti za čak 20 posto kao posljedica rata u Ukrajini, što će povećati rizik od pothranjenosti na globalnoj razini.

Organizacija je smanjila svoje procjene proizvodnje pšenice za 2022. s 790 milijuna tona na 784 milijuna, navodeći kao razlog mogućnost da najmanje 20 posto uroda u Ukrajini neće biti skupljeno zbog „izravnog uništenja.“

Ipak, globalne zalihe žitarica na kraju godine mogle bi biti 2.4 posto više nego na početku, zbog zaliha koje se stvaraju u Rusiji i Ukrajini, pošto će izvoz obaju zemalja pasti.

Vezani članci