Zuckerberg je jučer izgubio skoro 5 milijardi dolara

Vidi originalni članak
Nakon što se tijekom vikenda toliko govorilo o Facebooku, Cambridge Analytici te podacima o više od 50 milijuna korisnika najpopularnije društvene mreže koji su navodno (ilegalno) iskorišteni za plasiranje političkih oglasa, ponedjeljak je donio novi šok za ovu kompaniju i njenog osnivača. Ova priča koja je bacila negativno svjetlo na Facebook koji se nije potrudio zaštititi svoje korisnike odrazila se na poslovanje na burzi te je zabilježen najveći pad (skoro 7 posto) od 2015. godine.

Zbog ovog skandala vrijednost Facebooka jučer je smanjena za skoro 35 milijardi dolara, a najgore je prošao osnivač kompanije i njen izvršni direktor Mark Zuckerberg - on je od jučer "siromašniji" za 4,9 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Facebooka skriva se iza profila na ovoj mreži
Naravno, nitko ne treba strahovati za njegovo financijsko stanje jer je i dalje težak više od 70 milijardi dolara, a više od izgubljenih milijardi Zuckerberga može brinuti reakcija javnosti te prozivanje od strane američkih i britanskih političara koji smatraju da ova kompanija nije ispunila svoju dužnost prema korisnicima i zaštitila njih i njihove privatne podatke.

Mnogi političari ovu situaciju nazivaju zabrinjavajućom, a korisnici se pitaju mogu li više vjerovati Zuckerbergu i Facebooku te mogu li im povjeriti tako veliki broj privatnih i osjetljivih podataka.

Britanski političara Damian Collins u jednom je intervjuu rekao kako bi se Zuckerberg trebao prestati skrivati iza svog profila na Facebooku - njegova je dužnost izaći pred javnost i svima pojasniti cijelu situaciju.

Zuckerberg nije lider i mjesto CEO-a trebao bi prepustiti Sheryl Sandberg
Traže se odgovori kako je došlo do situacije u kojoj je netko bez problema mogao podatke o milijunima korisnika Facebooka dati drugim kompanijama, kada je Facebook saznao za to, zašto nisu bili aktivniji i uvjerili se da su podaci izbrisani te, ono što sve najviše zanima - jesu li ti podaci zaista bili iskorišteni u političkim kampanjama tijekom američkih izbora i Brexita.

Ovo nije prvi put da političari napadaju Facebook i Zuckerberga - zbog njihove negativne uloge tijekom američkih izbora 2016. i dalje možemo pročitati brojne kritike vezane uz način na koji se širila ruska propaganda putem Facebooka i drugih stranica i društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za CNBC tehnološki investitor Jason Calacanis rekao je kako je Zuckerberg svojim ponašanjem u ovoj situaciju pokazao potpuni nedostatak liderstva te kako je vrijeme da ga na vodećoj poziciji kompanije zamijeni Sheryl Sandberg koja je odličan komunikator i lider te ima bolje razumijevanje o načinu na koji bi trebalo riješiti ovakve situacije.

Izvor: Bloomberg

Vezani članci