USTRIJELJENI GREŠKOM U Tel Avivu održan skup nakon pogibije trojice taoca

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Obitelji izraelskih taoca zatočenih u Gazi pozvali su danas svoju vladu da prekine borbene operacije i počne pregovore radi oslobađanja izraelskih građana koji su već dva mjeseca u rukama palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo skupljamo mrtva tijela. Želimo da prekinute borbe i počnete pregovore", izjavila je Noam Perry, kći izraelskog taoca u Gazi na skupu obitelji taoca u Tel Avivu, prenosi Hina.

Izvjesili bijelu zastavu i govorili hebrejski

Skup je održan dan nakon objave pogibije trojice taoca u Gazi koje je greškom ustrijelila izraelska vojska.

Taoci su izvjesili bijelu zastavu i govorili su hebrejskim jezikom, objavila je vojska u subotu.

"Čini se da igraju ruski rulet: tko će sljedeći među nama doznati za smrt svojih voljenih? Hoćemo znati kakav je prijedlog iznijela izraelska vlada", rekao je Ruby Chen, otaca 19-godišnjeg toaca Itaya Chena.

Hamas: Znaju naše uvjete

"Cionistička vojska vrlo dobro zna koji su naši uvjeti za oslobađanje taoca i nijedan od njih neće biti slobodan ako ne prihvati naše uvjete", izjavio je glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Obeida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamistički palestinski pokret objavio je video snimku nekoliko taoca u Gazi i bombardiranja te enklave uz poruku na hebrejskom, arapskom te engleskom jeziku: "Vrijeme istječe".

Hamas je u divljačkom napadu na izraelski teritorij 7. listopada pobio oko 1140 građana, uglavnom civila i odveo sa sobom oko 240 taoca u  Gazu.

Do danas je u Gazi još 129 taoca, a tijela njih 11 ubijenih isporučena su Izraelu. 

Do sada oslobođeno 105 taoca 

Tijekom sedmodnevnog prekida vatre koji je završen 1. prosinca, 105 taoca je oslobođeno, od kojih 80 u  zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

Izrael je na Hamasov napad 7. listopada odgovorio ofenzivom na Gazu kojoj je cilj izbrisati Hamas, a od tada je u stalnim bombardiranjima pobijeno 18.800 ljudi, većinom civila, prema podacima Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Vezani članci