UOČI IZBORA Osnovana agencija za borbu protiv dezinformacija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Švedska se pred opće izbore kasnije ove godine pridružila Francuskoj i osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak Švedske agencije za psihološku obranu je da 'obrani otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identificiranjem, analizom i reagiranjem na neprikladne utjecaje i druge obmanjujuće informacije usmjerene na Švedsku ili švedske interese', prenosi Euractiv.

Opći izbori u Švedskoj bit će održani 11. rujna. Agencija, koja je počela raditi 1. siječnja, ima odjele koji 'identificiraju, analiziraju i reagiraju na neprimjerene informacijske utjecaje i druge obmanjujuće informacije' i 'razvijaju i jačaju ukupni kapacitet društva za psihološku obranu'.

Kako prenosi AP, Agencija nije navela nijednu zemlju za koju sumnja da sudjeluje u dezinformativnim kampanjama.

Agencija je priopćila da će 'pružati podršku stanovništvu, agencijama, općinama, medijima, dobrovoljnim obrambenim organizacijama i civilnom društvu uopće, kao i radu na povećanju koordinacije između tih aktera'.

Švedska obavještajna agencija 2018. je priopćila da strane sile nisu provele nikakvu sveobuhvatnu kampanju radi utjecaja na parlamentarne izbore. Međutim, dodala je da 'strana sila dugoročno utječe na Švedsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta agencija je prije izbora u rujnu 2018. izvjestila zastupnike o riziku i mjerama sigurnosti, ali nije navela nijednu zemlju. U Francuskoj, gdje će u travnju biti održani predsjednički izbori, prošle godine je osnovana agencija za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti.

Vezani članci