UNOSAN BIZNIS Nakon preuzimanja vlasti, talibanska proizvodnja heroina će doživjeti ekspanziju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zauzimanje Afganistana od strane talibana moglo bi preplaviti britanske i europske ulice smrtonosnim heroinom, strahuju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Islamistička teroristička grupa uveliko se oslanja na trgovinu opijumom u više milijardi funti funti razorene zemlje. Prošle je godine u zemlji povećana proizvodnja, koja već čini dvije trećine svjetske ponude opijuma", prenosi Dailymail.

Ian Hamilton, istraživač ovisnosti o drogama na Sveučilištu u Yorku, tvrdio je da je to problem 'silaska s puta'. Afganistan je prošle godine proizveo 37 posto više opijuma, otkrilo je izvješće Ujedinjenih naroda. Zemlja je uzgajala opijum s 224.000 hektara polja maka - područje 50% veće od čitavog Velikog Londona

Heroin se proizvodi od opijuma koji se uklanja iz mahuna u nekim biljkama maka, koji se pretvara u morfij, a zatim u heroin. 

Proizvodnja heroina

Balkanska ruta glavni je put za prokrijumčarenje opijata iz Afganistana u Europu, gdje završava većina heroina proizvedenog u zemlji. Obično se krijumčari kroz Iran, Tursku i Balkan. U međuvremenu je većina opijata uzetih u SAD stigla iz Meksika i Kolumbije.

Vezani članci