UKRAJINA Bitka za važan grad - Bahmut

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iako se u Ukrajini i dalje vode snažne borbe, sve je izgledniji pad Bahmuta u ruske ruke. Taj grad na istoku zemlje ima veliku stratešku važnost za obje strane. Još nije jasno hoće li se Ukrajinci povući i prepustiti ga ili će se boriti do zadnjeg čovjeka, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage intenzivno ga granatiraju. Nastoje ukrajinskoj vojsci blokirati pristup gradu, kao iz izlazak iz njega, a Ukrajinci se na zapadu ukopavaju u rovove.

U dnevnom izvješću ukrajinski glavni stožer naveo je da je više od 130 neprijateljskih napada spriječeno tijekom posljednjih 24 sata, u nekoliko sektora bojišta, posebno u Kupjansku, Bahmutu i Avdijvki.

"Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da opkoli grad Bahmut", navodi se bez dodatnih detalja. Napadnuta su sela sjeverno i zapadno od Bahmuta, rekao je u subotu za CNN glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatji.

Prije toga dana rekao je da je situacija u Bahmutu 'teška, ali pod kontrolom'. Bitka za Bahmut traje od ljeta. Ruski vojnici i pripadnici skupine Wagner ušli su u sjeverna pregrađa, a Kijev u Bahmut šalje svoje najelitnije postrojbe. Cilj je koncentirati Ruse na jednom mjestu i nanijeti im što veće gubitke.

Ukrajina navodi da Rusi grad iz zraka gađaju novim vrstama bombi, tzv. klizećim bombama teškim više od tonu i pol. Obje zemlje najavljuju veliku proljetnu ofenzivu. U okolici Kijeva obučavaju se volonteri različite dobi, s vojnim iskustvom i bez njega.

Vezani članci