U napadu ubijeno šest, a nestalo dvoje radnika Međunarodnog komiteta Crvenog križa

Vidi originalni članak
Tim od tri vozača i pet terenskih saradnika bio je na putu da dostavi prijeko potrebnu pomoć u području južno od grada Shibergan u pokrajini Jawzan. Njihov konvoj je napadnut od strane nepoznatih naoružanih muškaraca.

"Ovo je gnusan čin. Ništa ne može opravdati ubojstvo naših kolega i dragih prijatelja", rekla je Monica Zanarelli, šefica MKCK delegacije u Afganistanu. "U ovom trenutku, prerano je ocijeniti uticaj ovog užasnog incidenta na naše aktivnosti u Afganistanu. Želimo da se presaberemo kao tim, nađemo način da se nosimo s ovim nerazumljivim činom i posvetimo pronalaženju dvojice nestalih kolega", rekla je gđa Zanarelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najjačem mogućem obliku osuđujemo ovaj, po svoj prilici namjeran, napad na naše osoblje. Ovo je ogromna tragedija. U šoku smo", izjavio je Peter Maurer, predsjednik MKCK. "Naši radnici su samo vršili svoju dužnost i nesebično pokušavali pomoći lokalnom stanovništvu. Naše misli su sa porodicama i voljenim poginulih kolega i onima kojima se gubi svaki trag", rekao je g. Maurer.

Još nije jasno ko je izvršio napad u Afganistanu i zašto.

Na isti dan, u Siriji je ubijen jedan, a ranjeno sedam radnika i volontera Sirijskog Crvenog polumjeseca pri napadu na centar za podjelu humanitarne pomoći u Alepu. MKCK zajedno sa svojim partnerima iz Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osuđuje i ovaj incident, podsjećajući na obavezu svih da zaštite i poštuju humanitarne radnike.

Vezani članci