FOTO/VIDEO  U američkom gradu Fergusonu eskalacija sukoba

Vidi originalni članak
U kolovozu ove godine policajac, bijelac, ubio je crnog tinejdžera Michaela Browna usred bijelog dana te je to ubojstvo - još jedno u nizu policijskih likvidacija mladih crnaca u SAD-u - rezultiralo nemirima koji su trajali danima, a u konačnici je u grad ušla i američka nacionalna garda nakon proglašenja izvanrednog stanja.

Od onda se čekalo na presudu policajcu koji je ubio Browna, a snage sigurnosti već su se bile pripremile na nove nemire. Jučer je i stigla kontroverzna odluka - policajac nije osuđen i Ferguson je odmah nakon buknuo u plamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zadnjim informacijama u gradu se čuje pucnjava, zgrade su u plamenu kao i veći broj automobila. Iznad grada je uvedena zona zabrane leta, policija u interventnoj opremi ispaljuje velike količine suzavca na prosvjednike. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na "suzdržanost", no situacija izmiče kontroli. Lokalni izvori prenose kako se u isto vrijeme događaju i brojne pljačke poslovnih objekata u gradu Ferguson, predgrađu St Louisa.

Prosvjedi se šire diljem SAD-a, stanovnici su izašli na ulice brojnih gradova, uključujući New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland i Washington, D.C., u znak solidarnosti s prosvjednicima u Fergusonu i protiv policijske brutalnosti koja je u SAD-u postala sve izraženija.

"Ubojice, vi niste ništa drugo nego ubojice!", uzvikivala je putem megafona jedna žena u Fergusonu, u pravcu policije u punoj interventnoj, gotovo vojnoj, spremi. Gnjevni prosvjednici okružili su policijsku postaju u gradu. Mnogi se ne mire s presudom koja je oslobodila policajca Darrena Wilsona. U presudi se ističe kako nema razloga da ga se osudi zbog ubojstva 18-godišnjeg Michaela Browna.
Mnogi su vjerovali kako će Wilson biti barem osuđen za ubojstvo iz nehaja, no ni to se nije dogodilo. Obitelj ubijenog mladića putem odvjetnika ističe kako su "duboko razočarani" presudom, no pozvali su na mir. "Shvaćamo da mnogi od vas dijele našu bol, no pozivamo vas da frustracije ispoljavate na način koji bi doveo do pozitivnih promjena", stoji u izjavi.Policija ističe kako se tijekom noći mogla čuti žestoka pucnjava u blizini lokacije gdje je ubijen Brown 9. kolovoza ove godine.Predsjednik Obama jučer se obratio putem televizijske konferencije te pozvao prosvjednike na mir, a policiju na suzdržanost. "Mi smo nacija izgrađena na vladavini prava i moramo prihvatiti da je na poroti bilo da donese ovu presudu", rekao je Obama, dajući do znanja da prihvaća presudu, no mnogi se neće složiti s njime. U spomenutoj poroti je bilo 12 osoba - 9 bijelaca i trojica crnaca.Tijekom jučerašnje noći jedan policajac je ranjen, pogođen je hicem u ruku, no za sada nije poznato da li je ovaj incident vezan uz prosvjede ili se radilo o nekom drugom sukobu.
Guverner savezne države Missouri, Jay Nixon, u Ferguson je ponovno poslao Nacionalnu gardu, što je izazvalo žestoke kritike aktivista koji ističu kako upravo prisutnost militariziranih snaga sigurnosti dodatno pojačava tenzije u gradu.

Vezani članci