Turska prijeti Europi izbjeglicama

Vidi originalni članak
Turska prijetnja da će otvoriti vrata prema Europi za milijune izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike nije više samo hipoteza, jer Ankara je poslala Bruxellesu ultimatum - ili ćete nam do listopada ukinuti schengenske vize ili ćete ponovo imati nekontrolirani migrantski val. 'Ako ne bude vizne liberalizacije za građane Turske, biti ćemo prinuđeni napustiti dogovor o izbjeglicama od 18. ožujka', izjavio je turski MVP Mevlut Čavušoglu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Ne prihvaćam Čavušogluov ultimatum i odbacujem ga. EU ne može nastaviti s ovisnošću i mora štititi svoje granice', prokomentirao je na Twitteru austrijski ministar Sebastian Kurz (29). Na njegov komentar izravno je uzvratio Turčin, koji je twittao: 'Sebastiane, prema mojem mišljenju, ovo nije ultimatum. Ovo je, moj prijatelju, sloboda govora'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada visoki dužnosnik Erdoganovog režima drži lekcije o slobodi govora zapadnoeuropskom kolegi, makar on bio najmlađi MVP u EU, to je prilično pouzdan znak da u odnosima Ankare i Bruxellesa dubinski ne štima. Turska upravo gura prst u oko Europi, služeći se vještinom u kojoj je do sada prednjačila Moskva, pozivajući se na vrijednosti za koje u Bruxellesu smatraju da su europski zaštitni znak - ljudska prava i sloboda govora.

Do sastanka Putina i Erdogana u Sankt Peterburgu ostalo je još tjedan dana. Nedavno, Čavušoglu se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom s kojim vjerojatno nije razgovarao samo o zajedničkoj borbi protiv ISIL-a, iako je prema medijima to bio ključni dio razgovora. Izgleda, kao da je Moskva ohrabrila Ankaru da posegne za oprobanom metodom - napad je najbolja obrana.

 

Vezani članci