Toplotni val prijeti Europi

Vidi originalni članak

Sjeverozapadna Europa se ovog tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem juna, pogotovo u Parizu, koji je uveo treći od četiri stepena plana odbrane od velikih vrućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Francuske, preko Beneluksa, do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje.

Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stepeni, nakon čega će krajem sedmice pasti.

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u junu, kada je 28. šestog mjeseca srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stepeni.

Ovaj put “ne očekujemo temperature od 45/46 stepeni”, ali bi sjeverna polovina zemlje mogla “puno više” osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France.

U četvrtak se u Parizu “predviđa 41, pa i 42 stepena, uz veliku vjerovatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stepena zabilježen 1947. godine”, rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stepena plana odbrane od toplinskog vala, koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. godine samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Četrdesetak stepeni se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, posebno u Firenci i Ferrari.

No, zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu, jer će jug i središte Evrope ovaj put biti pošteđeni.


“U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stepeni i više”, rekao je Jobard.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod – IRM izdao “upozorenje zbog velike vrućine”, koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je objavila “narančasto” upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje.

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s “vrlo teškim” požarom, koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje, gdje je vatra 2017. godine usmrtila stotinjak ljudi, prenosi Al Jazeera.

Vezani članci