TAJNIK GÄNSWEIN "Papa Benedikt XVI. nije ništa znao o zlostavljanjima"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema riječima njegovog privatnog tajnika, papa emeritus Benedikt XVI negirao je da ga je svećenik osobno obavijestio o slučajevima zlostavljanja kod Legionara Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši član strogo konzervativnog reda navodno je osobno predao Josephu Ratzingeru, kako je Benedikt bio poznat prije nego što je postao papa, dosije o žrtvama zlostavljanja u Rimu, navodi se u izdanju njemačkog nedjeljnika Die Zeit objavljenom u četvrtak.

Ratzingerov privatni tajnik, nadbiskup kurije Georg Gänswein, negirao je te navode kada su ga iz njemačkog nedjeljnika kontaktirali za komentar, prenosi dpa.

Priča seže u vrijeme oko 2004. godine. Tada je kardinal Ratzinger još bio prefekt Vatikanske kongregacije za nauk vjere koja se, između ostalog, bavi i slučajevima zlostavljanja.

Gänswein je također objasnio da nije točno da je Ratzinger nekoliko godina ranije bio svjestan svećeničke zajednice od strane samih žrtava zlostavljanja.

Najpoznatiji zlostavljač u ovom redu, koji je osnovan u Meksiku, bio je njegov osnivač Marcial Maciel Degollado (1920-2008). Navodi se da je zlostavljao najmanje 60-oro djece i mladih. Takođe je prekinuo celibat, imao djecu i tako vodio dvostruki život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Benedikt, koji sada ima 94 godine, pokrenuo je istragu protiv njega početkom 2005. godine"; potvrdio je Gänswein.

U to vrijeme, Charles Scicluna koji je imao vatikansku pravnu ulogu promotor iustitiae, odnosno promotor pravde, poslan je u SAD i Meksiko kao istražitelj da razgovara s navodnim žrtvama zlostavljanja, piše pisac i filmski stvaratelj Christoph Röhl u članku za Die Zeit, citirajući Gänswein.

Scicluna se vratio u Rim s protokolima ispitivanja i popisom svjedoka, s kojima je Benedikt XVI - u to vrijeme već papa - bio upoznat, navodi se u članku.

Vezani članci