Srbija se ozbiljno pripremala za suđenje za genocid pred ICJ-om

Vidi originalni članak

Međusobne optužbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija se veoma ozbiljno pripremala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu po uzajamnim tužbama za genocid s Hrvatskom i raspolaže snažnim argumentima, priopćilo je u četvrtak srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Srpski tim stručnjaka iskoristit će pojavljivanje pred ICJ-om da dostojno prezentira pažljivo pripremane i temeljno dokumentirane argumente, navedeno je u priopćenju MVP.

"Spremamo se za Den Haag u uvjerenju da je najviša sudska instanca UN-a najbolji, ako ne i jedini adekvatan međunarodni pravni forum, za razmatranje međusobnih optužbi", istaknulo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

U timu su, kako navode beogradski mediji, osim srpskih pravnika i diplomata - i svjetski priznati stručnjaci, među kojima i profesor međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu William Schabas, predsjednik međunarodnog Udruženja proučavatelja genocida, te jedan od urednika Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesor Andreas Zimmermann.

Srpske interese pred ICJ-om zastupat će i urednik Komentara Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Christian Tams i poznati londonski odvjetnik Wayne Jordash koji je pred ICTY-om zastupao i nekadašnjeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi MVP u Beogradu, sud bi najprije trebao odluči o nadležnosti i izjasniti se može li razmatrati događaje iz perioda prije nastanka Savezne Republike Jugoslavije 27. travnja 1992., a potom razmotriti međusobne optužbe za genocid.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnijela u srpnju 1999., a Srbija - kao pravna sljednica SRJ - protutužbu predala u siječnju 2010. Identitet i broj svjedoka, sud i obje strane nisu priopćili, a presuda ICJ-a se ne očekuje prije jeseni, prenijeli su beogradski mediji.

Hina

Vezani članci