Slobodan Praljak mora vratiti ICTY-ju 3 milijuna eura

Vidi originalni članak

... troškove obrane, s tim da tajništvo suda mora najprije specificirati taj iznos po stavkama, objavio je ICTY, javlja hrt.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom odlukom automatski je prestao i angažman dosadašnjih Praljkovih braniteljica Nike Pinter i Natache Fauveau Ivanović koje je plaćao ICTY.

Praljkova dosadašnja braniteljica Nika Pinter izjavila je za Hinu da je bila postavljena odlukom tajništva suda do donošenja nepravomoćne presude protiv Praljka za ratne zločine u BiH, a zatim je predsjednik Haškog suda taj angažman produljio do donošenja ove odluke.

Meron je, odlučujući o Praljkovoj žalbi na odluku tajništva Haškoga suda da vrati više od tri milijuna eura, zaključio da je tajništvo tu odluku donijelo u skladu s procedurom. Jedino je propust načinilo kad je izravno tražilo novac od Praljka umjesto da je od mjerodavnoga raspravnog vijeća ICTY-ja tražilo da izda takav nalog.

Odluka tajništva u tom pogledu bila je pogrešna, no u svim drugim aspektima utvrđujem da je odluka o mogućnostima plaćanja bila razumna i da je donesena u skladu s odredbama koje se na nju odnose, navodi se u odluci predsjednika Haškoga suda.

Tajništvo ICTY-ja u kolovozu prošle godine naložilo je generalu Slobodanu Praljku da vrati više od tri milijuna eura koje je isplatilo za ukupne troškove njegove obrane, jer je svojom višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane.

Vezani članci