FOTO/VIDEO  Separatisti srušili dva ukrajinska helikoptera

Vidi originalni članak
Kako je javio reporter agencije Itar-Tass iz Slovjanska, eksplozije i pucnjava više se ne čuju. Međutim, situacija je i dalje napeta nakon što su je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slovjanska, a navodno ima ozlijeđenih.

"Pucnjava je privremeno zaustavljena. Izgleda da se vojnici pregrupiraju", rekao je predstavnik proruskih separatista koji imaju kontrolu nad gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, u predgrađu ima srušenih zgrada nakon što je ukrajinska vojska napala iz zraka i s kopna.

Ruske agencije prenose riječi Vjačeslava Ponomarova, samozvanoga gradonačelnika Slovjanska, koji kaže da su srušena dva helikoptera te da je jedan pilot prebačen u bolnicu, a drugi je poginuo.

"Srušili smo dva helikoptera. Jedan je Mi-24, a drugi vjerojatno Mi-8. Jedan pilot je poginuo, a drugi je ozlijeđen i prebačen u središnju gradsku bolnicu."

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsenij Avakaov potvrdio je smrt jednog pilota i ranjavanje drugog.

Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski dužnosnici koji su sporo reagirali kad su pobunjenici zauzimali dijelove Donbasa, Donjeckog bazena, regije ugljena i čelika, početkom travnja pokrenuli su "protuterorističku" operaciju, ali dosad nisu išli na krupnije mjere.

Pobunjenici koji zahtijevaju da se 11. svibnja održi referendum o nezavisnosti za barem dvije istočne regije zauzeli su u velikim gradovima i manjim mjestima diljem Donbasa zgrade državne uprave, a lokalna im se policija najčešće nije suprotstavljala.

Službeni je Kijev priznao da nema nadzor nad policijom na istoku Ukrajine, što ondje dovodi u pitanje i mogućnost provođenja predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja, a kojima prijelazne ukrajinske vlasti žele završiti neurednu smjenu vlasti.

Vezani članci