Rusija ponovo blokirala UN-ovu deklaraciju o Siriji

Vidi originalni članak
Tekst deklaracije, na britanski prijedlog, trebalo je usvojiti svih 15 članica Vijeća sigurnosti, no Moskva je po drugi put odbila osuditi svojega sirijskog saveznika za zbivanja u Alepu i London je potom povukao prijedlog deklaracije. Moskva je 19. prosinca blokirala sličan tekst deklaracije koji su predstavile Sjedinjene Države.

U britanskom prijedlogu teksta "osuđuju se s indignacijom zračni napadi na dnevnoj razini koje je sirijska vlada poduzela protiv grada Alepa i u kojima je od 15. prosinca poginulo 700 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se osuđuje upotreba teškog naoružanja poput raketa Scud i kasetnih bombi protiv stanovništva Alepa pri čemu je sirijska vlada kršila obveze vezane uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. U deklaraciji se pozivaju i vlast i oporba da omoguće distribuciju humanitarne pomoći u Siriji i pozdravlja sazivanje mirovne konferencije 22. siječnja u Montreuxu (Švicarska).

Rusija je u svojim primjedbama na prijedlog deklaracije tražila da se umjesto osude vladinih napada osude napadi svih strana uključenih u sirijski sukob. Više od 100.000 ljudi ubijeno je a milijuni njih prisiljeni su napustiti svoje domove u skoro trogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Hina

Vezani članci