Putin stigao u Italiju: primio ga papa Franjo

Vidi originalni članak
Papa Franjo primio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je bio njihov prvi susret od Franjina ustoličenja. Želja za mirom u Siriji bila je glavna tema razgovora u Vatikanu te je potcrtana »hitnoća da se zaustavi nasilje« i potreba pronalaska »konkretnih inicijativa za mirno rješenje sukoba«. Sveta Stolica objavila je da je susret trajao oko 35 minuta te da se održao u dvorani papinske knjižnice.

Sam Putin već se triput sastao s poglavarom Katoličke crkve: dvaput s Ivanom Pavlom II. (2000. i 2003. godine) i jednom s njegovim nasljednikom Benediktom (2007. godine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tome pribrojimo i jedan vatikanski susret tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva s papom Benediktom 2011. godine, ispravno je zaključiti da su odnosi Rusije i Vatikana u uzlaznoj putanji, što je potvrđeno i najavom uspostave punih diplomatskih odnosa, koje je s papom Benediktom dogovorio Putinov prethodnik Medvedev. Moskva i Vatikan još, naime, nisu razmijenili veleposlanike, nego dvije zemlje predstavljaju samo izaslanici.

Nakon vatikanske audijencije, Putin je u predsjedničkoj palači trebao večerati s talijanskim predsjednikom Giorgijem Napolitanom, a privatno se trebao susresti s Romanom Prodijem, nekadašnjim predsjednikom Europske komisije i sa svojim starim prijateljem, svrgnutim i osuđenim Silvijem Berlusconijem, koji mu sigurno zavidi na njegovoj političkoj dugovječnosti.

Ruski »car«, kako mu tepaju talijanski mediji, u utorak će sletjeti u tršćansku zračnu luku Ronchi, odakle će se u svojoj blindiranoj limuzini marke Zil - čudovište na kotačima koje navodno može izdržati pogodak topovskom granatom, nuklearni napad slabijeg intenziteta i težinu tenka T-72 - u pratnji kolone od 20 automobila, u kojima će biti raspoređeni ruski agenti zaduženi za njegovu sigurnost, uputiti u središte Trsta, do Piazze Unità d'Italia, gdje će mu talijanski premijer Enrico Letta prirediti svečani doček. Ondje će se, pod iznimnim mjerama osiguranja - Putin je trenutačno vjerojatno najčuvaniji svjetski državnik, a zbog Putina je Trst, odnosno njegovo središte, danas zatvoren i potpuno blokiran grad, u koji ne prodiru čak ni telekomunikacijski signali - održati i talijansko-ruski razgovori.
Delegacije dviju zemalja, u kojima će biti po desetak ministara sa svake strane, predvodit će predsjednik Putin i premijer Letta. Na dnevnom redu su, a što drugo, nego energetska pitanja: ponajprije plin i plinovod Južni tok što se upravo počinje graditi, a kojim bi plin s ruskih polja, preko nekoliko zemalja jugoistočne Europe, uskoro trebao stići u srce Europe upravo preko Italije.

novilist.hr

Vezani članci