Potres na financijskim tržištima izazvao švicarski franak

Vidi originalni članak
Ova neočekivana mjera švicarske nacionalne banke izazvala je potres na valutnom tržištu, a sigurno će se odraziti na džepove hrvatskih građana koji imaju kredite u ovoj valuti.

Tečaj švicarske valute je tijekom jutra doslovno divljao te je u jednom trenutku franak dosegnuo razinu od 0,9 eura (ili 7,43 kune). Skočio je za gotovo 30 posto.
Situacija se postepeno počela smirivati. U odnosu na kunu tečaj franka na deviznom tržištu trenutačno iznosi 7,38 kuna za franak. Riječ je o porastu od čak 15,38 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su naveli u priopćenju SNB-a, minimalni tečaj se uvodi u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarske valute i iznimno visoke razine neizvjesnosti na financijskim tržištima. Kažu da je riječ o"iznimnoj i privremenoj" mjeri kojom se štiti švicarska ekonomija od većih šteta.

Dodaju da će i dalje voditi računa o tečaju u monetarne politike u budućnosti te da će, ukoliko bude potrebno, reagirati. Podsjetimo, Švicarska je zaštitu tečaja uvela prije tri godine, zbog krize eura.


Udruga Franak: Zatražili smo hitan sastanak s ministrom


Na potres na valutnom tržištu reagirala je Udruga Franak, koja je zatražila hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem.

"Dobili smo informacije o potezu Švicarske narodne banke o dodatnom smanjenju kamatne stope na depozite. Ne možemo još službeno ništa komentirati, naši ekonomisti prate novonastalu situaciju, ali je očigledno da su prve reakcije na tržištu valuta negativne po dužnike u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah smo kontaktirali ministra Lalovca i tražili hitan sastanak, te očekujemo njegov odgovor. Ovo je dokaz da se naš problem mora hitno riješiti. Kontaktirali smo i druge institucije. Razmišlja se i o hitnoj press konferenciji. Molimo da imate povjerenja u nas, trenutno poduzimamo sve što je u našoj moći", objavljeno je na Facebook profilu Udruge Franak.

 

Izvor: danas.hr

Vezani članci