POTPUNO ODVRATNO Charlie Hebdo izazvao bijes zbog karikature kojom se ismijava katastrofa u Turskoj

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo se ponovo našao na udaru kritika zbog karikature koju su objavili povodom razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Twitter nalogu magazina je kao crtež dana podijeljena karikatura umjetnika Juina koja prikazuje srušenu zgradu, oštećeni automobil i hrpu ruševina s natpisom: "Nema potrebe za slanjem tenkova".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Umjetnik se očigledno referirao na to što je zemljotres pogodio dio Turske i Sirije u kojem žive Kurdi, a s kojima se turska vlast već godinama bori, prenosi Klix.

Korisnici društvenih mreža su iskritizirali su magazin zbog ismijavanja katastrofe, koja je odnijela tisuće života i ozljedila desetke tisuća stanovnika dvije države.

Korisnici Twittera su ukazali na to da je ilustracija "neosjetljiva", napravljena u "lošem ukusu" i da prelazi prihvaćeni prag "pametnih šala i crnog humora". Mnogi su također istaknuli da "treba ima hrabrosti za ovako nešto u trenutku dok brojna djeca i dalje leže ispod ruševina".

Charlie Ebdo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki političari, kao što je Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, također su se oglasili na Twitteru kako bi osudili karikaturu.

"Moderni varvari! Gušite se u svojoj mržnji i ljutnji", tvitao je on.

Reagirao je i turski pisac i novinar Mustafa Akyol, koji je karikaturu nazvao "potpuno odvratnom".

"Kakav užasan nedostatak empatije, humanosti, a također i tog čuvenog francuskog koncepta civiliizacije", napisao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nakon što je magazin objavio karikaturu na Twitteru, ova društvena mreža je preplavljena osudama te umjetničke zamisli, a brojni postavljaju fotografije, kojima žele poniziti Charli Hebdo.

Vezani članci