Panika u Italiji zbog Fluada: Tri slučaja smrti

Vidi originalni članak
Talijanska Agencija za lijekove (AIFA) zabranila je prodaju cjepiva protiv gripe Fluad koje na pakiranju nosi dvije određene šifre, jer su tri osobe preminule u Italiji nakon što im je ubrizgano spomenuto cjepivo, javlja list Corriere della Sera. Još jedan pacijent se nakon što je primio cjepivo Fluad osjećao loše te je u teškom stanju.

Zabranjena je prodaja cjepiva Fluad tvrtke Novartis na čijem su pakiranju otisnuti brojevi "142701" i "143301".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o cjepivu koje nije distribuirano u inozemstvu, već se može naći samo u Italiji, a Fluad je u prodaji u toj zemlji zadnjih desetak godina.

AIFA je pozvala pacijentekoji u kući imaju cjepivo Fluad ili koji su se cijepili da provjere šifru na pakiranju cjepiva te da se ukoliko je riječ o jednoj od dvije sporne šifre jave svom liječniku.

Nije utvrđena povezanost cijepljenja i smrti tih triju osoba, rekao je generalni direktor AIFA-e Luca Pani za Corriere della Sera. Ona nadodaje da je u svakom slučaju zabranjeno korištenje cjepiva na čijem su pakiranju spomenute dvije šifre, a takvih je 460 tisuća doza, od ukupno 4 milijuna koliko je u prodaji.

Koliko je zasad poznato, cjepiva na čijem su pakiranju dvije spomenute šifre nema u apotekama već samo u ambulantama i bolnicama, piše Repubblica.

Dvije preminule osobe su sa Sicilije, a riječ je o pacijentima starim 68 i 87 godina. Treći je slučaj smrti zabilježen u Moliseu, a riječ je o 79-godišnjakinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Vezani članci