OZLOGLAŠENI 'SANDOKAN' Nakon 26 godina samice, progovorio šef napuljske mafije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon 26 godina zatvora, važan šef napuljske mafije Camorra Francesco Schiavone, poznat pod nadimkom Sandokan, počeo je surađivati ​​s pravosuđem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schiavone (70), koji je osuđen na doživotni zatvor, počeo je svjedočiti zbog zdravstvenih problema, javljaju mediji.

Prema mišljenju stručnjaka, to bi moglo razjasniti neke veze između organiziranog kriminala, politike i poduzetnika.

Schiavone je bio glava takozvanog klana Casalesi, koji je djelovao uglavnom na sjeveru regije Campania.

Schiavonea je policija uhvatila 1998. godine zbog kriminalnih radnji, među kojima je i sudjelovanje u nekoliko ubojstava, više je puta osuđivan na doživotni zatvor. Praktički cijeli boravak u zatvoru proveo je u strožem režimu prema zakonu 41 bis, gdje zatvorenik boravi u samici i ima vrlo ograničen kontakt s okolinom.

Kako pišu talijanski mediji, Schiavone je prije nekoliko tjedana počeo surađivati ​​s pravosuđem. To se dogodilo nedugo nakon što je prebačen u specijalizirani centar za bolesne zatvorenike u Aquili, što ide u prilog teoriji da se na suradnju odlučio zbog zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđene mafijaške vođe obično dobivaju razne ustupke ako odluče surađivati ​​s pravosudnim susatvom. Ako to ne učine, obično ih drže jako dugo u strogom zatvorskom režimu, a neki od njih su čak i umrli u zatvoru.

Godine 2018. i 2021. počeli su svjedočiti Schiavoneovi najstariji sinovi Nicola i Walter, koji su također bili u zatvoru. Prema mišljenju stručnjaka, Schiavone bi mogao svjedočiti o odnosima organiziranog kriminala, političara i poduzetnika. Na primjer, njegov je klan bio uključen u ilegalno odlaganje velikih količina opasnog otpada oko Caserte, što je dovelo do povećane učestalosti raka u tom području.

"Hoće li u sklopu suradnje otkriti značajne informacije ili će se ponašati kao njegov sin, supruga (i drugi bivši šefovi) koji su do sada otkrili vrlo malo?", komentirao je novinar i autor Roberto Saviano, koji je napisao niz knjiga o organiziranom kriminalu oko Napulja.

Talijanski novinari još nemaju detaljnijih informacija o izjavama jer su se odvijale u tajnosti.

Vezani članci