Nizozemska: Dvojica uhićenih za ratne zločine

Vidi originalni članak
Nizozemske vlasti uhitile su dvojicu muškaraca osumnjičenih za ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nad osobama srpske nacionalnosti, objavili su u četvrtak nizozemski mediji.

Jedan od dvojice uhićenih je 43-godišnji bivši pripadnik 103. brigade HVO-a, hrvatskih snaga u BiH, koji je zapovijedao logorom u području Dervente u kojem su bili zatočeni srpski civili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je u gradu Spijkenisseu, na jugu zemlje, i optužen za ubojstvo, mučenje te fizičko i psihičko zlostavljanje civila, prenose mediji pozivajući se na državno tužiteljstvo u Den Haagu. Prema istom izvoru, uhićeni je zbog pokušaja bijega automatskim oružjem ubio zatvorenika, a ostali su morali doći gledati mrtvo tijelo.

Drugi uhićeni je 52-godišnjak koji se tereti da je 1992. počinio ratni zločin pucajući na kuću u selu Bešlagići i tom prilikom ubio jednog čovjeka. On je uhićen u gradu Heumenu, na istoku Nizozemske.

Obojica su uhićena na zahtjev vlasti BiH, a o njihovom izručenju će uskoro odlučivati sud u Den Haagu. Uhićeni pripadnik HVO-a ima državljanstvo BiH, dok drugi uhićeni ima i nizozemsko državljanstvo.

Hina

Vezani članci