Kineski stručnjaci sudjelovati će u obnovi Notre-Damea

Vidi originalni članak

Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi pariške katedrale Notre-Dame, piše kinesko državno glasilo, pošto su vlade dviju zemalja potpisale ugovor o tome prilikom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U požaru, 15. travnja 2019., izgorio je drveni krov te pariške znamenitosti, jedne od najposjećenijih u Europi, što je potreslo svjetsku javnost.

Vijest su s nevjericom primili mnogi Kinezi: oni koji su studirali u Francuskoj, ali i velik dio stanovništva jer je roman "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa veoma poznat u toj azijskoj zemlji.

"Kina i Francuska će 2020. utvrditi predmet i način suradnje te izabrati stručnjake koji će u njoj sudjelovati", objavila je kineska novinska agencija Xinhua. "Oni će se čim prije pridružiti francuskim ekipama kako bi na terenu zajedno sudjelovali u obnovi".

Agencija navodi da su ravnatelj Ureda za nacionalnu kulturnu baštinu Liu Yuzhu i francuski ministar kulture Franck Riester potpisali ugovor u nazočnosti Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Agencija nije otkrila što će točno raditi kineski stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova katedrale sporo napreduje gotovo sedam mjeseci nakon požara. No njezin glavni arhitekt ocijenio je u listopadu da bi se obnova mogla završiti za pet godina kao što je planirano.