Katalonci bojkotirali božićnu poruku španjolskog kralja

Vidi originalni članak
Djelatnici javne televizije pozvali su na polusatni štrajk baš u vrijeme kraljeva govora. Službeno, prosvjeduju protiv smanjivanja troškova i outsourcinga dijela produkcije, što su neka od pitanja oko kojih se spore središnja vlada u Madridu i bogata španjolska regija Katalonija koja želi u studenome iduće godine održati referendum o neovisnosti. Kraljev govor bit će objavljen kasnije na internetskoj stranici televizije, izjavila je glasnogovornica.

Zbog petogodišnje gospodarske krize u Španjolskoj nezaposlena je četvrtina radnika. Kralj Juan Carlos nije izravno govorio o pitanju katalonske nezavisnosti, ali je pozvao Španjolce da u teška vremena budu jedinstveni, da prihvate raznolikost, prenosi tportal.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zajedno smo riješili i teže probleme od ovih danas i uvijek smo težili istome zajedničkom cilju', rekao je. 'Španjolska je sjajna zemlja za koju se vrijedi boriti'.

Katalonija ima 7,6 milijuna stanovnika i vlastiti jezik, a na nju otpada petina španjolskog gospodarstva. Katalonski čelnik Artur Mas iz saveza desnoga centra CiU , traži da se 9. studenoga 2014. održi referendum o nezavisnosti.

Dva mjeseca prije toga i Škotska će održati referendum o nezavisnosti od Ujedinjenoga Kraljevstva.

Španjolski premijer Mariano Rajoy tvrdi da bi katalonski referendum bio neustavan.

Govor Juana Carlosa nije emitirala ni baskijska televizija EiTV, ali to nije iznenađenje jer je u toj španjolskoj regiji sa snažnim pokretom za nezavisnost na vlasti baskijska nacionalistička stranka PNV koja je tradicionalno veoma kritična prema monarhiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juan Carlos je na prijestolju 38 godina i smatra se da je sedamdesetih bio ključni igrač u španjolskome prijelazu u demokraciju nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Vezani članci