FOTO/VIDEO  ISIL masovno otima djecu i obučava ih da ratuju u ime 'kalifata'

Vidi originalni članak
ISIL su na internetu objavili brutalnu video snimku na kojoj mladi dječak ubija dvojicu zarobljenika za koje se tvrdi da su "ruski špijuni". Zarobljene osobe nalaze se na koljenima, a dječak im ispaljuje hice u glavu iz neposredne blizine.

Video snimka je objavljena tijekom jučerašnjeg dana. Prije smaknuća pripadnici ISIL-a ispituju zarobljenike, na ruskom jeziku. Oba zarobljenika pred kamerama su priznala kako imaju veze s ruskom obavještajnom službom FSB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog ispitivanja snimka prikazuje muškarce kako kleče u polju. Uz njih se nalazi naoružani dječak te jedan bradati muškarac iza njih. Nakon što muškarac završava s čitanjem iz Kurana, dječak im prilazi i ubija ih hicima u glavu.Iz ruske obavještajne službe FSB ističu kako "neće komentirati situaciju". Radi li se zaista u ruskim obavještajcima, nema potvrde, no informacija ne bi iznenadila pošto je poznato kako Rusija surađuje s vlastima u Damasku protiv terorista.

Prema izvještaju UN-a, ISIL masovno otima djecu te im ispire mozak kako bi ih se pripremilo da ratuju u ime "kalifata" diljem Bliskog istoka. "Otimaju djecu i prisiljavaju ih da im se pridruže. Ispiru mozak djeci i indoktriniraju ih. Sve metode za regrutaciju djece koristi ova skupina", rekla je UN povjerenica za djecu, Lelia Zerrougui, u intervjuu za AP.

ISIL zarobljenike često pogubljuje na iznimno brutalan način, a ponekad egzekucije objavljuju i na internetu. Prema informacijama opozicijskog izvora SOHR na prostoru Sirije do sada je od strane ISIL-a pogubljeno preko 1,000 civila odrubljivanjem glave, kamenovanjem ili hicima iz oružja. Drugi izvori sugeriraju kako je ISIL do sada pogubio i znatno veći broj osoba, a često ubijaju i vlastite članove koji bi eventualno pokušali pobjeći.

Do sada su ubijeni i strani novinari i radnici sa Zapada. ISIL se posebno fokusirao na propagiranje ovih smaknuća pa su tako objavili video snimke odrubljivanja glava nekoliko stranaca, a među njima su: James Foley, Steven Sotloff, Peter Kassig, Alan Henning i David Haines.

Izvor: RT / AP

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Vezani članci