ICTY traži privođenje Šešeljevih suradnika

Vidi originalni članak

Članovi odvjetničkog tima Vojislava Šešelja - Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta - optuženi su za nepoštivanje Haškog suda zbog toga što su, kako se navodi, prijetili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine utjecali na dva svjedoka na suđenju u postupku protiv Šešelja, kao i u povezanom postupku zbog nepoštivanja suda koji se protiv njega vodio.
Raspravno vijeće još je 5. prosinca 2014. izdalo povjerljivi nalog umjesto optužnice za nepoštivanje suda, a naloge za uhićenje troje optuženih Vijeće je izdalo 19. siječnja 2015. Raspravno vijeće u srijedu je objavilo nadopunjene verzije toga naloga umjesto optužnice i nalôga za uhićenje. Prema ovom nalogu Petar Jojić i Vjerica Radeta članovi su tima obrane Vojislava Šešelja.
U skladu s pravilom 77 Pravilnika o postupku i dokazima, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju može pokrenuti postupak zbog nepoštivanja suda protiv onih koji "svjesno i hotimice ometaju provođenje pravde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud smatra integritet svojih postupaka i sigurnost svojih svjedoka ključnim elementima vladavine prava.
Jovo Ostojić je u srijedu za Blic izjavio kako se neće živ predati Haškom sudu.
Vojislav Šešelj pušten je na slobodu iz haškog pritvora prošle godine uz obrazloženje suda kako je riječ o zdravstvenim razlozima. Od onda se nije pokazalo da Šešelj ima zdravstvenih problema, nastavio se aktivno baviti politikom, a iako je u nekoliko navrata vrijeđao žrtve zločina i njihove obitelji, nije vraćen u pritvor.

Vezani članci