I ovo je EU: Luksemburg dobio prvog premijera homoseksualca

Vidi originalni članak
Prvi otvoreno homoseksualni premijer Luksemburga Xavier Bettel položio je u srijedu prisegu i utro put uvođenju društvenih reforma poput istospolnoga braka.

Bettel je na premijerskoj dužnosti zamijenio Jean-Claudea Junkcera koji je do srijede bio predsjednik vlade s najduljim stažem u Europskoj uniji, 19 godina. Tu titulu sad je preuzeo estonski premijer Andrus Ansip koji je na vlasti od travnja 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da Bettel uvede promjene poput zamjene vjerskog odgoja u školama općenitijom nastavom etike.

Njegova demokratska stranka i zeleni dobili u na izborima 20. listopada tijesnu većinu i prvi put od 1979. s vlasti skinuli Junckerovu kršćansku socijalnu narodnu stranku.

Bettel (40) dosad je bio gradonačelnik Luxembourga. I njegov zamjenik Etienne Schneider također je gay.

Novi premijer kaže kako će njegova vlada morati donijeti neke nepopularne mjere i smanjiti potrošnju kako bi sačuvala kreditni rejting AAA.

Europska je komisija u studenome predvidjela rast deficita luksemburškog javnog sektora s 0,6 posto BDP-a 2012. na 2,7 posto 2015, ali će dug te zemlje i tada biti ispod 30 psoto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ministar financija bit će Pierre Gramegna, čelnik luksemburške trgovinske komore i nekadašnji veleposlanik u Japanu.

news.com.au

Vezani članci