EU Rusi se rugaju zapadnim cjepivima, ima čak i tvrdnji da će ljude pretvoriti u majmune

Hina
Vidi originalni članak

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u ponedjeljak je optužio ruske javne medije da šire lažne informacije o europskim i američkim cjepivima protiv koronavirusa u državama u kojima želi prodati svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski višejezični mediji pod kontrolom države otvoreno se rugaju zapadnim proizvođačima cjepiva, a to je u nekim slučajevima dovelo do apsurdnih tvrdnji da će ta cjepiva pretvoriti ljude u majmune“, napisao je Josep Borrell na svom blogu.

"Te su priče očito usmjerene na države kojima Rusi žele prodati svoje cjepivo Sputnjik V“, dodao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, ne dajući konkretne primjere.

Ruski neovisni fond RDIF koji se bavi promidžbom cjepiva u inozemstvu još nije agenciji Reuters komentirao Borrellovo priopćenje, kao ni rusko ministarstvo zdravlja.

Kada je farmaceutska tvrtka AstraZeneca, koja na lijeku surađuje sa sveučilištem Oxford, u rujnu zaustavila klinička ispitivanja zbog neobjašnjene bolesti volontera, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Sputnjik V pouzdaniji jer se temelji na adenovirusu pronađenom u čovjeku, dok je britansko cjepivo "za majmune“.

Ispitivanja cjepiva, koje uz pomoć bioinženjeringa koristi bezopasni virus obične prehlade u čimpanza kako bi ljudske stanice usmjerio na proizvodnju antitijela, nastavilo se nekoliko dana nakon odobrenja agencija za sigurnost lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je prošli tjedan poslala prvu pošiljku cjepiva u Argentinu s kojom je sklopila dogovor o dostavi 10 milijuna doza. Moskva je potpisala sporazume s nizom latinoameričkih i azijskih država za cjepivo stoji manje od 20 dolara po pacijentu.

Vezani članci