DRAMA U BEOGRADU Prosvjednici upali u parlament, mlatili se s policijom satima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata u Beogradu, ispred zgrade Skupštine okupile su se tisuće prosvjednika koji su u jednom trenu probili kordon policije i ušli u parlament. Policija ih je pendrecima izbacila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi u središtu Beograda nastavljeni su i nakon ponoći, unatoč žestokoj reakciji policije koja je na prosvjednike ispalila nekoliko desetaka suzavaca, prenosi dnevnik.hr.

Oko dva sata ujutro, policija je dobila pojačanje i krenula u preuzimanje kontrole nad ulicama. Pristigla su oklopna vozila, žandarmerija na konjima i dodatan broj specijalaca koji su potisnuli prosvjednike s ulica.

 

Srpski mediji javljaju da je više osoba ozlijeđeno s obje strane. Točan broj građana i policajaca koji su zatražili liječničku pomoć bit će poznat tijekom srijede.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeno od 5. listopada 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

"Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policiji stiglo pojačanje u dva sata

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Tijekom večeri prosvjednici su se uspjeli probiti u zgradu Skupštine, no policija ih je rastjerala pendrecima.

Prosvjedi Beograd

U kasnijim pokušajima upotrebljeni su i suzavci i to deseci njih, pa je u jednom trenutku došlo i do stampeda okupljenih građana koji su bježali s trga ispred Skupštine. Srpski mediji javljaju da je dio njih zbog suzavaca i povraćao.

Tijekom noći privedeno je više osoba, no točni podaci o uhićenima i ozlijeđenima još nisu objavljeni.

U središtu Beograda razbijeno je i nekoliko izloga, zapaljeni su kontejneri kojima su prosvjednici prepriječili ulice, počupani su prometni znakovi... Oko 1 sat zapaljena su i tri policijska automobila.

Prosvjedi su započeli u utorak predvečer, nakon što je Aleksandar Vučić najavio uvođenje novih mjera poput zabrane okupljanja i uvođenje policijskog sata od petka popodne do ponedjeljka ujutro. Nakon toga dio ljudi se spontano počeo okupljati u središtu grada, a broj okupljenih građana brzo je rastao.

Čuli se povici protiv Vučića

Uzvikivalo se "Uhitite Vučića", "Vučiću zlotvore", "Izdaja, izdaja", no uskoro su se mogli čuti i povici o srpskom Kosovu te protiv dolaska migranata.

Nakon prvog proboja u zgradu Skupštine policija je prosvjednike uspjela izbaciti pendrecima. Nedugo nakon toga prosvjednici su ponovo pokušali upasti u zgradu Skupštine, ali ih je policija spriječila suzavcem.

Tijekom večeri policija je bacila dvadesetak suzavaca, javljaju srpski mediji.

Nešto nakon 23 sata prosvjednici su pokušali još jednom ući u zgradu Skupštine, ovaj put još silovitije nego ranije. Letjela su jaja, boce, kamenje i baklje, a policija ih je opet pokušala rastjerati suzavcem.

Nakon najave strožih mjera, građani su se počeli okupljati i u Novom Sadu.

Vezani članci