Cerar pisao Milanoviću, traži nastavak arbitraže i tolerantnost

Vidi originalni članak
Slovenski premijer odlučio se hrvatskome kolegi pisati jer zadnjih dana s njime nije mogao doći u kontakt na drugi način, objavila je večeras Slovenska televizija.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč Milanovićem izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojemu se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska vlada i da se o tome očitovalo. Slovenska agentica pri tribunalu Mirjam Škrk rekla je da se ne slaže s navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Slovenski premijer Miro Cerar popodne je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem kako bi razjasnili njegovu poziciju nakon što je dio oporbe zatražio da Erjavec preuzme svoj dio odgovornosti zbog Pirangatea i ponudi ostavku.

Erjavec je nakon sastanka kazao da je premijer bio zadovoljan njegovim odgovorima i da neće tražiti njegovu ostavku, ali da je moguće da oporba o cijelom slučaju podnese protiv njega interpelaciju u parlamentu.

Erjavec je još u nedjelju izjavio da su "opcije otvorene" zbog prozivki najveće oporbene stranke na njegov račun i da nije isključeno da će odstupiti ako to od njega zatraži premijer. No tada je rekao da odgovornijom od sebe za cijeli skandal drži slovensku obavještajnu službu i da se prisluškivanje nije dogodilo u prostorijama ministarstva nego "na žicama", odnosno u privatnim prostorijama bivšeg arbitra na Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i bivše agentice Simone Drenik.

Vezani članci