ANTONIO GUTERRES Pandemija koronavirusa postaje kriza ljudskih prava i opravdava represiju

Fena
Vidi originalni članak

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da pandemija koronavirusa "postaje kriza ljudskih prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Svjetske organizacije navodi u video poruci objavljenoj u četvrtak da postoji diskriminacija u dostupnosti javnim službama u borbi protiv COVID-19 i da "strukturne nejednakosti ometaju pristup tim službama".

Guterres je također izjavio da pandemija "ima nesrazmjerne posljedice na određene zajednice, donosi rast govora mržnje, pogađa najranjivije grupe i stvara rizik nesrazmjernih sigurnosnih odgovora koji slabe odgovor zdravstvenih službi".

On je upozorio da uz "jačanje etnonacionalizma, populizma, autoritarizma i potiskivanje ljudskih prava u nekim zemljama, aktuelna kriza može pružiti opravdanje za usvajanje represivnih mjera i ostvarivanje ciljeva nevezanih za pandemiju".

Guterres nije pomenuo nijednu zemlju niti stranku, ali je naglasio da "vlade moraju biti transparentne, savjesne i odgovorne" i da su novinarske slobode, organizacije građanskog društva, privatni sektor i "građanski prostor" od suštinskog značaja.

Istaknuo je da sve vanredne mjere - uključujući vanredno stanje - moraju biti "legalne, srazmjerne, neophodne i nediskriminatorne, moraju imati konkretan fokus i trajanje i najmanje agresivan pristup eventualnoj zaštiti javnog zdravstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guterres je objavio izvještaj o tome kako se ljudska prava moraju tretirati u odgovoru na COVID-19 i ekonomskom oporavku.

- Poruka je jasna: Ljudi i njihova prava moraju biti na čelu i u središtu svih napora u borbi protiv pandemije - zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi AP.

Vezani članci