Američki žalbeni sud srušio Trumpovu zabranu putovanja za ljude iz muslimanskih zemalja

Vidi originalni članak

Američki žalbeni sud osporio je u petak zabranu putovanja koju je predsjednik Donald Trump namijenio ljudima iz šest zemalja s muslimanskom većinom i kazao da se ona ne bi trebala primjenjivati na ljude koji imaju jake američke veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deveti žalbeni sud u SAD-u, koji pokriva nekoliko država zapadne obale, također je rekao kako će ta odluka trebati sačekati pravorijek o najnovijoj verziji zabrane putovanja Trumpove administracije koju je donio Vrhovni sud SAD-a.

Tročlano vijeće ograničilo je prethodnu zabranu nižeg saveznog suda za ljude »s vjerodostojnim dobrim odnosom sa Sjedinjenim Državama«.

Iako predsjednik SAD-a ima velike ovlasti za reguliranje ulaska useljenika u Sjedinjene Države, te ovlasti nisu bez ograničenja, kazao je Sud.

»Izdavanje Proklamacije predsjednika ponovno nadilazi njegove nadležnosti«, kaže se u odluci.

Zabrana je usmjerena na ljude iz Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena koji žele ući u Sjedinjene Države. Republikanski predsjednik izjavio je da je zabrana putovanja potrebna kako bi se Sjedinjene Države zaštitile od terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud na Havajima odlučio je da je to Trump premašio ovlasti u vezi s imigracijskim zakonom.

Trump je u siječnju izdao svoju prvu zabranu putovanja građanima nekoliko muslimanskih zemalja, što je izazvalo kaos u zračnim lukama i masovnim prosvjedima.

Hina

Vezani članci