Željko Babić u Širokom Brijegu: Imamo li kršćanski integritet ili imidž?

Vidi originalni članak
...iskusni sportaš i bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, iznoseći osobno svjedočanstvo vjere na predavanju u Širokom Brijegu.

Ovo je predavanje organizirala Udruga "Mlado Sunce", a njezin predsjednik Darko Bošnjak obratio se nazočnima na početku predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šira hrvatska javnost za Željka Babića čula je kada je postao izbornik muške rukometne reprezentacije. Jedan od prijelomnih trenutaka u njegovoj karijeri je, čini mi se, bio trenutak kada je u medijskoj žiži posvjedočio da je njegov gospodar Isus Krist, a gospodarica Blažena Djevica Marija, rekao je Darko Bošnjak.

Predavanju je, uz Željka Babića, nazočio i Ivan Puljić, diplomirani teolog i izvođač duhovnih pjesmi, koji je u sklopu predavanja s publikom otpjevao nekoliko pjesama.

Bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije predavanje je započeo kratkom molitvom, nakon čega je nazočnima počeo svjedočiti životni i sportski put.

Smatram da smo svi dužni svjedočiti. Stjecajem okolnosti ja sam, pogotovo prije, bio javna osoba pa me ljudi možda lakše čuju nego neke ljude koji su vjerojatno i puno pobožniji od mene, rekao je na početku Željko Babić, dodajući da je njegova želja da svi s tribine odu nadahnuti i sa željom da budu bolji ljudi.

Osim toga, volio bih da odemo s pitanjem: kakav trag mi ostavljamo?, dodao je Babić, u svjedočanstvu ističući ulogu koju je na njega imala njegova baka, koja je utkala kršćanski duh u njega još u djetinjstvu, iako je cijela obitelj uglavnom živjela tradicionalni kršćanski život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače sam odrastao u socijalizmu i doma mi je na zidu bila slika i Pape i Tita, rekao je Babić, dodajući da je njegovu ocu nedostajalo hrabrosti za jednostrano opredjeljenje, jednako kao što i danas mnogim kršćanima nedostaje.

Prema Babićevu svjedočenju, njegov život počeo se mijenjati odlaskom u Zagreb sa 16 godina, kada je počeo intenzivnije zarađivati od sporta te je, kako je rekao, postao "važan" i počeo uživati u lažnim vrijednostima.

Zagreb je bio velik izazov za mladoga čovjeka iz siromašne obitelji. Polako sam zaboravljao na tradicionalne vrijednosti koje su mi dali roditelji i baka i djed, prestao sam ići na misu. Život bez zakona i bez obaveza me uništio, posvjedočio je bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Ubrzo je postao "problematičan karakter" i u sportu, zbog čega ga je rukometni trener Velimir Kljajić "prekrižio" neposredno prije Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Na temelju svojega iskustva Babić je poručio mladima da sreću ne traže u načinu odijevanja i sličnim ispraznostima.

Babić je tada vrijeme provodio u Metkoviću i počeo se preispitivati te je došao na ideju da ode u Međugorje, gdje mu se život polako počeo mijenjati nabolje.

Osjetio sam neki mir i dobio "znakove" koji su mi pomogli u daljnjem razvoju karijere, rekao je Babić, dodajući da i danas voli otići u Međugorje i da se na tom mjestu uvijek osjeća posebno.

Udruga "Mlado Sunce" ovo predavanje organizirala je u svjetlu najnovijega crkvenoga dokumenta "Dati najbolje od sebe - o krćanskoj perspektivi sporta i osobe", u kojemu papa Franjo i njegovi suradnici tumače važnost sporta za ljudsku osobu, ali i naglašavaju loše pojave, poput senzacionalizma i štetnih pojava, manipulacije, korupcije i krivoga odnosa prema ljudskom tijelu u sferi sporta.

(www.jabuka.tv)

Vezani članci