Što je nama Korizma?!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Trajanje korizme kroz četrdeset dana nadahnuto je sjećanjem na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, Mojsije na Sinaju i Ilija na Horebu.

Korizma je vrijeme umiranja zbog života. Vrijeme posta i milosrđa koje nas košta - kako bi smo rasli u ljubavi. Korizma je tu da shvatimo kako nam je «uvijek pronositi umiranje Kristovo u svom tijelu, kako bi se i život njegov u nama očitovao.» A evanđelje o Isusovim kušnjama da prepoznamo da se ta umiranja kroz kušnje događaju. Umirati znači odabirati pravi put, a ne onaj koji se čini kraći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isus je razdaljinu od zbiljskog života, od blaženstva i ljubavi - svojom vlastitom smrću premostio. I tako omogućio našim umiranjima, kad god ih s njegovim umiranjem sjedinjujemo - da uđemo u blaženstvo života, ljubavi i mira - što je opet, plod njegova uskrsnuća.

Ove korizme, promišljajući čega se odreći - ne gubi se na sporednostima, odaberi ono bitno: odreci se sebe. Svakodnevno u svakoj kušnji umiri sebi s Kristom, da s njim svakodnevno slavom njegovom ispunjen uskrsneš.

Četrdeset dana

Četrdeset godina išao je Izraelski narod kroz pustinju
Četrdeset dana Isus je molio i postio u osami.
Četrdeset dana su sada pred nama.
Nakon pustinjskog hoda ušli su u obećanu zemlju.
nakon četrdeset dana pustinje započe Isus svoj javni život.
kakvi ćemo mi biti nakon ovih četrdeset dana.
Gdje ćemo mi biti?
Četrdeset dana mogu- mi možemo - iznova promisliti, o onom što život donosi što mene čini kršćaninom.
Ovih četrdeset dana su šansa u kojoj možemo sebe ponovno osmisliti.
Svaki i svaka od nas je pozvan svaki i svaka od nas ima svoje zvanje, karizme i talente.
I sve ono, što imamo, imamo da bi mogli koristiti drugima
bližnjima.
Daljnjima.
Opterećenima.
Žalosnima.
Bolesnima.
Samima.
Progonjenima-
Onima....
da koristimo životu.

Kroz ovih četrdeset dana idemo ususret Uskrsu danu kada je smrt pobijeđena i nama omogućen novi život.
Četrdeset dana - ovih četrdeset dana leže pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KORIZMI POSTIMO OVAKO

UŠIMA - "O, kad bi me poslušao Izraele!"
SLUŠAJ - Riječ Božju i saslušaj brata koji Te nešto traži ili se želi samo rasteretiti...
NE SLUŠAJ - Isprazne govore, sceniranja i zlonamjerne insinuacije...
USTIMA - "Effatha, otvori se..."(Mk 7,34)
OTVORI SE -Slavljenju Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj u obitelji i župskoj zajednici ...
ODBACI - Govoriti zlo o onome tko Ti je priuštio patnju... Pokušaj moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će Ti On pomoći da možeš za nju moliti...
OČIMA - "Ako je tvoje oko zdravo cijelo tijelo će Ti biti u svjetlu..." ( Mt 6,22)
GLEDAJ - Svijet, stvari i osobe čistim i dobrim okom, sa zahvalnošću Bogu što su stvorene i Njegovom krvlju otkupljene...
IZBJEGAVAJ - Nedobronamjerne poglede i ono što ne izgrađuje
UMOM - "Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom." (Mt 22,37)
NJEGUJ - Božju misao i njegovu dobrotu... Neka Gospodin bude u Tvojim mislima i u Tvojim svagdašnjim planovima...Uvijek sve planiraj i radi u društvu s Njim....
ODBACUJ - Ružne i zle misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu...

Savjet u korizmi

Vrijedi ovih korizmenih dana pročitati sljedeći naputak što ga daje iskusni pustinjak, redovnik, mladome novaku koji se iskreno trudi pronaći smisao života te želi kroz molitvu uroniti u smisao Svetoga pisma i Božje riječi.

Dolazi mladi tražitelj jednoga dana starom, iskusnom i mudrom redovniku-pustinjaku i pita ga za savjet. Pripovijeda mu kako mnogo čita Sveto pismo, kako redovito sluša i čita Božju riječ, kako u tome uživa, moli psalme. Ali jedva što od toga ostaje u srcu. Većinu toga doskora zaboravlja te pita starca, što mu je činiti. Stari iskusni redovnik daje mu u ruke uprljanu vrbovu košaru i traži od mladića: ‘Donesi mi, molim te, vode u ovoj košari s onoga izvora dolje?' Mladić se čudi: Kako donijeti vode u vrbovoj košari? Međutim, tko zna, možda se dogodi čudo na putu te uspijem donijeti vode! Zapućuje se na izvor i drži dugo, dugo košaru u vodi. Zahvaća vodu i hita k starom žednom monahu. Međutim, čudo se ne događa. Voda je davno iscurila dok je došao natrag. Stari mu pustinjak veli: Idi ponovno! Zagrabi i donesi vode u košari.
Sve u svemu, deset ga puta šalje na izvor. I svaki put uzaludno. Nije uspio donijeti nimalo vode starcu. I na kraju mu veli pustinjak: "Sad pogledaj! Košara koja je bila uprljana sad je posvema čista.

Isto se zbiva i s riječima Svetoga pisma i molitvama u tvome srcu. Nikad ti ne će uspjeti zadržati ih sve u srcu, ali te riječi tijekom vremena čiste tvoje srce. Riječi te sile na pokoru, ljubav, dobra djela. Te riječi vremenom pretvaraju tvoje smetlište i prljavštinu u predivni Božji perivoj."

Piše:Sanna | radujtesenarodi.blogspot.com

Vezani članci