Provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak primio Zlatni križ časti

Vidi originalni članak
Svečanu svetu misu predvodio je upravo fra Ilija kojem je u nazočnosti više od 3000 hrvatskih vjernika glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Michael Leinhart uručio visoko odlikovanje, Zlatnu medalju časti za zasluge od Republike Austrije.

Na misi, kao i samoj dodjeli prisustvovali su: njegova ekselencija, Msgr. Dr. Peter Stephan Zurbriggen, Apostolski Nuncij Svete stolice u Republici Austriji, zatim Msgr. Dr. Egidije Živković, biskup biskupije Eisenstadt-Željezno, Msgr. Marinko Antolović, tajnik i privremeni otpravnik poslova stalne misije Svete stolice pri međunarodnim organizacijama u Beču (OSCE), njegova ekselencija, gosp. Gordan Bakota veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, mag. Branimir Lončar, ministar savjetnik Republike Hrvatske u Austriji, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber, Prof. Wolfgang Bandion, Mag. Andreas Pacher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leinhart se obratio i svim vjernicima želivši istaknuti sva dobra koja je fra Ilija u petnaest godina svog djelovanja u Austriji nesebično činio. Kao rektor Crkve Am Hof te voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču, fra Ilija je učinio puno na očuvanju hrvatske kulture, vjere i materinskog jezika, ali i integriranju u austrijsku sredinu. Tako je primjerice organizirao tečajeve njemačkog jezika ne bi li olakšao u snalaženju naših ljudi. Brinuo se za redovito organiziranje vjeronauka, pomagao mnoge studente koji su došli u Austriju izgraditi svoje obrazovanje. Obnovio je Crkvu Am Hof koja je upravo i sjedište Hrvatske katoličke misije. Naglasio je kako je i sam oženjen gradišćanaskom Hrvaticom i da mu je stoga posebno drago jer je pater Ilija njegovao odnose i sa Gradišćem.

Apostolski Nuncij Svete stolice u Republici Austriji Msgr. Dr. Peter Stephan Zurbriggern iznenadio je vjernike pozdravivši ih sa „Hvaljen Isus i Marija" na hrvatski, a pritom nastavio: „Zaista sam ugodno iznenađen kad vidim ovako prepunu Crkvu, posebno mi je lijepo vidjeti puno mladih, kao i oltar prepun ovih divnih ministranata. Od srca zahvaljujem fra Iliji za sve što je učinio kako bi očuvao hrvatsku zajednicu u Austriji. Hrvatsku pamtim od mladosti kad sam tamo išao na ljetovanja, a volim i hrvatsku kuhinju" nasmijao je nazočne te nadodao: „Pater Ilija, nemam ti dati nikakvu zlatnu medalju, ali zato ti poklanjam krunicu blagoslovljenu od samog Pape Franje." Rekao je i da Europa treba i dalje Hrvatsku koja će biti katolička, „Croatia sempre catolica".

Biskup biskupije Eisenstadt, Msgr. Dr. Egidije Živković istaknuo je kako je na dan dodjele ove svečane medalje upravo i blagdan posvećenja Lateranske bazilike te u tom duhu objasnio kako smo svi pozvani graditi crkvu - zajednicu vjernika i to posebno djelima milosrđa. „Pater Ilija vi ste jedan izvrstan primjer koji se borio za tu zajednicu. Okrenuli ste je prema Beču i Gradišću, ali i cijeloj Austriji i zato vam od srca hvala."

Fra Iliji se na svom nesebičnom radu zahvalio i hrvatski veleposlanik u Republici Austriji, njegova ekscelencija Gordan Bakota naznačivši ulogu medalje s više pogleda: nagrada fra Iliji za sva dobra koja je učinio, još je jedan pozitivan korak u jačanju bilateralnih odnosa između Austrije i Hrvatske te priznanje svim hrvatskim katoličkim misijama po svijetu koje se uvijek odigrale važnu ulogu kad je našem narodu trebala pomoć.

Na kraju je i sam pater Ilija održao svoj govor zahvalivši se na visokom priznanju predsjednika Republike Austrije Heinzu Fischeru. Hrvatska je oduvijek imala prijateljske odnose sa Austrijom pa tako i pri njenom putu ka Europskoj Uniji. Istaknuo je da velik dio Hrvata dolazi iz Bosne i Hercegovine te da se nada i njenom ulasku u europsku zajednicu. Osim na medalji, fra Ilija se zahvalio i svima nazočnima koji su ga došli podržati na tako važan dan. Prisjetio se svoje petnaestogodišnje službe u zajednici koja mu je uvijek bila potpora i dom zajedničke kulture, jezika i vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio je fra Ilija. Asistirali su mu apostolski nuncij njegova ekscelencija Msgr. Peter Stephan Zurbriggen, biskup Msgr. Dr. Egidije Živković te tajnik i privremeni otpravnik poslova Stalne misije Svete stolice pri međunarodnim organizacijama u Beču msgr. Marinko Antolović.

Mag. Ivo Baotić prevodio je s njemačkog jezika na hrvatski pri samoj dodjeli medalje.

Svečanost je uvećao misijski zbor „Regina angelorum" pod vodstvom sestre Filipe. Na orguljama je bio Josip Terze, a solistički dio nastupa imali su Marija Livajušić i Luka Gudelj.

kroativ.at

Vezani članci