Papa: Isus je postao dijete kako bi svojom poniznom dobrotom dirnuo naša srca

Vidi originalni članak
Papa je pozdravio vlasti bavarskih općina koje su darovale božićno drvo, kao i predstavnike talijanske pokrajine Tridenta, koji su zajedno s nadbiskupijom postavili jaslice.
Za ukrašavanje božićnog drvca zahvalio je i malim umjetnicima.

- Ukrasi, koje ste postavili zahvaljujući Zakladi Lene Thun, predstavljaju želje koje nosite u svojim srcima, a koje su sada na najprikladnijem mjestu. One su sada blizu Betlehemskoga djeteta, povjerene su Njemu, koje je došlo nastaniti se među nama. Isus je došao s nama dijeliti naš život i prihvatiti naše želje. On je želio i želi živjeti s nama i za nas. On u srcu nosi naš svijet, koji je po njegovu utjelovljenju postao i njegov. Jaslice nas podsjećaju da je milosrdni Bog došao k nama kako bi zauvijek boravio s nama - rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je kazao kako nam jaslice također govore da se On ne nameće silom.

- On nije promijenio povijest čineći neko veliko čudo kako bi nas spasio. Naprotiv, došao je u tišini, ponizno i blago. Bog ne voli revolucije moćnika, a magičnim štapićem ne mijenja situacije. Naprotiv, postao je dijete da nas privuče svojom ljubavlju, da svojom poniznom dobrotom dirne naša srca, da svojim siromaštvom prodrma sve koji gomilaju materijalna bogatstva - rekao je.

Sveti Franjo je u jaslicama želio uprizoriti rođenje Betlehemskoga djetešca kako bi mogao shvatiti nevolje u kojima se našlo zbog nestašice svega - kazao je Papa pozivajući na razmišljanje pred jaslicama, jer u njima govori Božja nježnost.

Dodao je kako u jaslicama promatramo Božje milosrđe koje se utjelovilo, a koje može raznježiti naše poglede i naročito naša srca.

- Lijepo je to što u ovim jaslicama jedan lik utjelovljuje otajstvo Božića, a to je onaj koji se saginje kako bi pomogao jednoj starijoj osobi. On ne samo da gleda Boga, nego ga i oponaša, jer se poput Boga milosrdno saginje prema potrebitoj osobi - kazao je Sveti Otac.

Papa se na kraju osvrnuo na djecu koja su ukrasila božićno drvo, nazvavši ih malim umjetnicima.

- Još ste vrlo mladi, a već izlažete svoja djela na Trgu svetoga Petra. To je vrlo lijepo, hrabro naprijed. Tako je i Michelangelo započeo - zaključio je Papa.

Vezani članci