Papa Franjo na Veliki četvrtak oprao noge migrantima raznih vjeroispovijedi

Vidi originalni članak

U kratkoj improviziranoj propovijedi, Papa je naglasio razliku između te "bratske geste i ratnog pohoda i uništenja koje vrše ljudi koji ne žele živjeti u miru", aludirajući na napade u Bruxellesu u kojima je u utorak ubijena 31 osoba i blizu 300 je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je potaknuo stotine tražitelja azila svih vjera nazočnih na toj ceremoniji na međusobnu bratsku gestu.

Tijekom mise na otvorenom, Papa je kleknuo pred migrantima i svakom oprao jednu nogu pa ju poljubio. Migranti su bili očito ganuti i nekoliko ih je poljubilo Papi ruku, a neki su plakali.

Svake godine na misi na Veliki četvrtak pred Uskrs prema tradiciji svećenici, uključujući i Papu, peru noge 12 osoba, u sjećanje na Isusa koji je oprao noge svojih 12 apostola.

Među 11 izabranih migranata su bile tri žene i 8 muškaraca, od 20 do 37 godina, četvero nigerijskih katolika, tri koptske Eritrejke, tri muslimana iz Malija, Sirije i Pakistana i jedan Indijac hinduist.

U Centru za tražitelje azilu Castelnuovo di Porto u sklopu talijanskog ministarstva unutrašnjih poslova trenutačno se nalazi 892 osoba iz 25 zemalja, uglavnom muslimana. Posljednjih godina papa Franjo je unio novinu i pere noge nekatolicima i ženama, na veliko negodovanje katoličkih konzervativnih sredina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Vezani članci