Kardinal Puljić: Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

...muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, poglavito Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice, a na štetu naročito katolika, uglavnom Hrvata, kojima je spriječen povratak u njihove domove. Od 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je manje od 400 tisuća, a to je 9 posto bosanskohercegovačkog stanovništva, muslimana ima više od 50 posto dok pravoslavnih ima oko 37 posto, objasnio je kardinal Puljić, kojeg je papa Ivan Pavao II. uzdigao na kardinalsku čast u doba najžešćeg bombardiranja Sarajeva.

Govoreći o životu katoličke zajednice u BiH, kardinal Puljić ističe kako zajednica odražava novu ravnotežu koja je plod etničkog čišćenja potvrđenog Daytonskim ugovorima 1995. godine.

Katolici su činjenično diskriminirani, u političkom i društvenome životu, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da je puno teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego li za džamiju.

Osim toga svi su mediji u rukama vlade, a svi su dnevnici muslimanski. Mi nemamo televizije, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika, a od prosinca prošle godine i radijska postaja Radio Marija Bosne i
Hercegovine, istaknuo je kardinal Puljić.

Govoreći o školstvu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić rekao je kako i školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za povijest piše da Turci nisu bili okupatori Bosne i Hercegovine nego su osloboditelji od kršćanskog ugnjetavanja, kazao je kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se na posljedice rata, rekao je da je dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati. Nisu ništa bolji odnosi s pravoslavnima koji poistovjećuju vjeru i narodnost. Nedavno uhićenje Ratka Mladića nije pridonijelo smirivanju duhova jer ga bosanski pravoslavci smatraju narodnim herojem, kazao je za švicarsku katoličku novinsku agenciju APIC kardinal Puljić.

Kardinal u intervjuu oštro kritizira i međunarodnu zajednicu, posebice Europu, na čiju dušu stavlja Daytonske sporazume koji su najviše naškodili Hrvatima, i jer uopće ne želi čuti za katolike u BiH.

Europa ne želi pomoći katolicima, a ako na to upozorimo, onda nas etiketira da smo hrvatski nacionalisti, kazao je kardinal Puljić dodajući da katolicima u BiH pomažu jedino katoličke međunarodne organizacije poput "Renovabisa", zaklada Pomoć Crkvi u nevolji, te talijanske katoličke udruge i župe.

(Fena)

Vezani članci