FOTO  Blagoslovljena nova zvona na kapelici svetišta Gospe Ilačke

Vidi originalni članak
Blagoslovio ih je nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić

- Tri nova zvona stigla su iz ljevaonice u austrijskom Innsbrucku. Na kapelici u svetištu dosad nije bilo zvona, a ova su postavljena u godini kada obilježavamo 150. obljetnicu svetišta Gospe na Vodici u Ilači - rekao je ilački župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Đakovac. Nakon blagoslova zvona, nadbiskup u miru Marin Srakić predvodio je i svetu misu, dok su tijekom mise zvona podignuta i na kraju misnog slavlja sva tri su zvonila. Svetište u Ilači već stoljeće i pol obilaze brojni hodočasnici, a tako je i u ovoj godini jubileja.
Nedavno je izišla i knjižica "Pod skutom Gospe Ilačke"
U povodu obljetnice svetišta, objavila je ovih dana Udruga "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika knjižicu "Pod skutom Gospe Ilačke", koja će, kako navode, biti zanimljiva i djeci i odraslima, a istodobno i bogata informacijama kako bi i mladima i starijima bila i poučna. Spomenutu knjižicu je tovarnička udruga izdala nakon što je 2010. godine producirala višestruko nagrađivani dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka", redatelja Branka Ištvančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Stjepan Damjanović napisao je u predgovoru knjižice da su glavni likovi priče književnice Sonje Tomić o Gospi Ilačkoj "Marija Isusova Majka i studentica povijesti Marija, čijoj je majci Gospa pomogla i koju je krstio tovarnički župnik Ivan Burik ubijen u Domovinskom ratu". Sonja Tomić, piše nadalje akademik Damjanović, "vješto prepleće stariju i noviju povijest, ovjerene događaje i ljudske snove, povijest od 2. travnja 1865. kada je mladi svinjar na sokaku primijetio čudnu i neočekivanu vodu, preko čudesnih događaja ozdravljenja po zagovoru Gospe Ilačke do Domovinskoga rata i izbjeglištva u kojem se izgubio križić koji je velečasni Burik stavio na vrat maloj Mariji i koji je našao budući Marijin suprug...."
- I tako 150 godina.
Voda života teče, Isusova majka je usmjerava onamo gdje treba nešto očistiti, gdje treba nekomu pomoći, odabire posebna mjesta koja postaju mjestima naših susreta i naše nade... S knjigom Sonje Tomić Ilača i sva marijanska svetišta, u domovini i izvan nje, značit će vam više i bolje ćete razumjeti te vjekovne procesije koje se slijevaju prema svetištima da bi srele Gospu i zamolile je zagovor kod Sina - naveo je u povodu izlaska knjižnice predsjednik tovarničke udruge, Antun Ivanković

Sanja Butigan, Glas Slavonije

Vezani članci