Povećanje mirovina uništit će Zavod MIO/PIO

Vidi originalni članak
U izvješću za 2013. revizori navode kako je u financijskim izvješćima za 2013. godinu iskazan višak rashoda nad prihodima u iznosu od 14,442.608 KM. Deficit je nastao iz razloga što za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva, kako na mjesečnoj, tako i na godišnjoj razini, što je obveza po Zakonu o MIO/PIO.
- Iskazani višak rashoda nad prihodima s nepokrivenim viškom rashoda iz ranijih godina čini akumulirani višak rashoda nad prihodima u iznosu od 63.094.355 KM, stoji u revizorskom izvješću.

Mimo zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizori su u izvješću kojem je dana ocjena "s rezervom"skrenuli pozornost na trenutačno stanje nastalo nakon povećanja mirovina. Pojašnjavaju kako se u skladu s članom 51. Zakona o MIO/PIO usklađivanje mirovina vrši mjesečno po potrebi, a na osnovi sredstava dodijeljenih za isplatu mirovina, što nije bio slučaj u prošloj godini.
Navode kako je i pored toga Vlada FBiH dala suglasnost Zavodu da poveća mirovine za 5 posto od 1. siječnja.
- U prethodnom izvješću naveli smo kako nedosljedna primjena navedenog člana može imati, u idućem razdoblju, značajnog utjecaj na financijski rezultat Zavoda, osiguravanje likvidnosti i redovitu isplatu mirovina, neprincipijelna primjena navedenog člana zakona se nastavlja, što dodatno može ugroziti poslovanje Federalnog zavoda, kazali su revizori.

Značajne uštede

Revizori vodstvu Zavoda zamjeraju i to što sva sredstva uplaćena na depozitne račune kod poslovnih banaka u potpunosti nisu prenijeli na transakcijske račune Zavoda, kao i što nisu, iako su upozoreni, jasno utvrdili vrste usluge, roka izvršenja usluge, iznosa usluge u ugovoru zaključenim s ERC ZIPO d.o.o. Sarajevo, kao i mnoge druge stvari.
Pozitivnim se smatra to što su rashodi stručne službe smanjeni za 430 tisuća maraka u prošloj godini među, no zanimljivo je kako je najviša plaća u Zavodu i dalje ogromna i iznosi 3931 KM. Prosječna plaća u Zavodu je 1427 KM, a najmanja 545 maraka. Štedjelo se u Zavodu u prošloj godini na svemu, osim na putnim troškovima Upravnog odbora koji su, po mišljenju revizora, isplaćivani mimo zakonskih propisa.

Dnevni list

Vezani članci