Zasjedanje sabora HNS-a održat će se 21. veljače u Mostaru

Vidi originalni članak

... trebale konstituirati vlasti na svim razinama. Kako se doznaje iz Glavnog vijeća HNS-a, koje je održano jučer u Mostaru, sabor će se najvjerojatnije održati 21. veljače u Mostaru nakon što se prethodno okonča tehnička organizacija ovoga zasjedanja te pripreme svi potrebni dokumenti koji će se ponuditi sabornicima na razmatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će svim Hrvatima izabranim u razna tijela na svim razinama uputiti pozivi kako bi sudjelovali na saborskom zasjedanju, a ne samo sadašnjim strankama članicama HNS-a.

Reforme u BiH

Na taj način trebao bi se povećati broj zastupnika u odnosu na posljednje zasjedanje, kao i stranaka koje će ubuduće sudjelovati u radu HNS-a. Na zasjedanju HNS-a birat će se novo vodstvo, predsjednik, kao i članovi Glavnog vijeća, dok će, pak, u Predsjedništvo ove institucije po automatizmu ući svi predsjednici stranaka koje imaju parlamentarni status. Do kraja drugog mjeseca trebali bi se okončati izbor izaslanika za federalni i državni Dom naroda te će na taj način i tijela HNS-a dobiti puni legitimitet.

Na jučerašnjoj sjednici Glavno vijeće je razmatralo pripreme oko prijedloga dokumenata koji će prije održavanja saborskog zasjedanja biti ponuđeni Predsjedništvu. Rasprava je vođena i oko već ranije usvojenog dokumenta po kojemu Glavno vijeće HNS-a zagovara reforme BiH u budućnosti. Dokument ima radni naslov "Reforme kao uvjet napretka i stabilizacije BiH".

Predsjednički izbori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotno je bio zamišljen kao dokument kojemu je cilj potaknuti gospodarsko-socijalne reforme, ali će biti proširen s više složenih pitanja kao što je reforma školstva, pitanja prostornog uređenja... Ubrzo nakon što sabor prihvati te dokumente, oni će biti ponuđeni javnosti, a planira se organizacija i posebne konferencije. Javnost od HNS-a očekuje i jasan stav oko preustroja zemlje koji bi bio podloga za vođenje razgovora o novom teritorijalno-administrativnom ustroju zemlje.

Na jučerašnjoj sjednici Glavno vijeće HNS-a ocijenilo je i kako su posljednji hrvatski predsjednički izbori u BiH održani gotovo u nenormalnim uvjetima zbog malog broja biračkih mjesta, a zbog čega je glasovao ograničen broj birača. Glavno vijeće će predložiti drukčiji način glasovanja za buduće izbore u RH kako bi hrvatski državljani u BiH mogli lakše ostvariti svoja prava.

Večernji list

Vezani članci