Za tri mjeseca planiraju prodati državni kapital od 190 milijuna KM

Vidi originalni članak
Niska cijena
Kako doznaje Dnevni avaz, to su "Bosnalijek", "Energopetrol", "Aluminij", Fabrika duhana Sarajevo i "Sarajevo-osiguranje". Ukupan državni kapital u ovih pet poduzeća procjenjuje se na 190 milijuna KM.

No, prema izjavama sugovornika Dnevnog avaza, uključenih u ove procese, malo je vjerovatno da Vlada može u ovako kratkom roku prodati državni kapital u tim poduzećima za optimalnu cijenu. Štoviše, tvrde isti izvori, ako se vlast upusti u ovaj posao bez temeljite pripreme, država će biti višestruko oštećena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prvo treba napraviti sastanke u upravama, sindikatima, nadzornim odborima, a da se onda nakon toga uradi procjena tržišne vrijednosti državnog udjela. Ako bi se išlo na berzu, to bi značilo da bi državni dio, naprimjer u FDS-u, mogao biti teorijski prodati za 20 milijuna KM. To je, prema berzanskim pravilima, po vrlo niskoj cijeni - tvrdi isti sugovornik.

Kapital FDS-a, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, iznosi 51,3 milijuna KM, što znači da on trenutno može biti prodati za, praktično, pola cijene.

- U ovaj posao ne bi se trebalo ulaziti bez angažiranja ugledne revizorske kuće koja će prvo procijeniti tržišnu vrijednost kompanija, kazati da je to toliko novca i da ispod toga ne može ići - rekao nam je isti izvor.

Akcioni plan: Privatizacija poduzeća s manjinskim državnim kapitalom
Saniranje fonda

On je istaknuo da od navedenih pet, praktično, samo tri poduzeća mogu biti prodata, i to putem berze, a to su FDS, "Sarajevo-osiguranje" i "Bosnalijek". Kada je riječ o "Aluminiju", zbog kompliciranih odnosa unutar poduzeća, te "Energopetrolu", gdje je gubitak iznad cijene kapitala, to, kako navodi, neće ići.

Vlada FBiH, kako je navela u Akcionom planu, od prodaje državnog kapitala u javnim poduzećima planira sanirati Zavod PIO/MIO te tako kupiti socijalni mir i spriječiti eventualne proteste penzionera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigovodstvene vrijednosti poduzeća
Bosnalijek - 19,25 posto kapitala od 15 milijuna KM
Energopetrol - 22,1 posto kapitala od 15,1 milijun KM
FDS - 39,9 posto kapitala od 51,1 milijun KM
Aluminij - 44 posto kapitala od 83,6 milijun KM
Sarajevo-osiguranje - 45,5 posto kapitala od 26,3 milijun KM

Vezani članci