Vjekoslav Bevanda: Milanović je došao kao prijatelj svih naroda u BiH

Vidi originalni članak

... Bosni i Hercegovini ili, točnije, zbog posjeta Mostaru, jednom od bh. gradova koji bi trebao imati isti značaj kao i Sarajevo, Banja Luka, Tuzla ili Brčko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješćivanju o dolasku ovog visokog gosta posebno čudi činjenica da niko od autora brojnih tekstova ili priloga nije uzeo u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska, baš kao i Republika Srbija, supotpisnica Daytonskoga mirovnog sporazuma, članica Europske unije i, uz to, članica Vijeća za provedbu mira te da je, samim tim, obvezna pomagati u rješavanju nastalih problema i sukoba.

Premijer Milanović je došao kao prijatelj svih naroda koji žive na prostoru BiH i sve poruke koje je rekao javno, na konferenciji za novinare, bile su poruke mira, podrške i europskog puta. Rekao je da nije došao da bi govorio o unutarnjim problemima i o tome tko je prosvjedovao i zbog čega.

Premijer Milanović je u više navrata, tijekom obraćanja medijima, jasno istaknuo da će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je Europska unija, čija je Hrvatska članica, imala koherentniju i jasniju politiku. On je rekao da je došao skrenuti strasti na drugu temu i da je to svakako europski put BiH.

Zbog svega navedenog postavlja se pitanje zašto ove poruke koje nose dobronamjernost za sve građane BiH može neko okarakterizirati kao neprijateljske i zlonamjerne pa se nameće odgovor da pozitivna ideja podrške i skretanja pažnje Europskoj uniji na poticanje veće zainteresiranosti za situaciju u BiH nekome ipak nije u interesu.

Ovim putem, također, ističemo i činjenicu da je najava dolaska premijera Milanovića u BiH urađena po svim procedurama diplomatskog protokola, pa su potpuno netačni navodi članova Predsjedništva BiH izneseni u sredstvima javnog informiranja. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zadržava pravo pozvati i primiti kolege predsjednike vlada drugih država bez potrebe traženja bilo čije suglasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Bevanda je cjelokupan mandat radio na regionalnom povezivanju i jačanju suradnje političkih činioca regije. U tome je imao punu podršku susjeda. Tako i posjeta premijera Milanovića predstavlja put koji može kreirati sigurno i stabilno društveno okruženje koje je preduvjet za brži put BiH prema Europskoj uniji.

Zbog svega navedenog zahvalni smo premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na podršci koju nam je dao i uvijek ćemo davati podršku i rado primati pruženu ruku susjeda i prijatelja, navodi se u priopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Vezani članci