Vesna Pusić: Pet entiteta u BiH, od kojih jedan hrvatski, samo jedna od sugestija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema mom mišljenju, to prilike u BiH ne bi usložilo jer ovo što postoji je dovelo do pat pozicije iz koje se BiH mora na neki novi način ponovno uspostaviti i početi ponovno graditi državu. Sugestija o pet entiteta, tri koja priznaju postojeće starce na terenu i dva koja projiciraju poziv na buduće stanje, jest samo jedna od ideja, obrazložila je Pusić.

Ona je, nadalje, istaknula da nitko iz Hrvatske neće bilo što htjeti, moći niti biti u prilici nametati BiH. No, smatra Pusić, bitna je otvorena rasprava o tome kako osigurati da BiH gradi svoje institucije države i odgovornost za to je na svima u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj klijentelistički pristup gdje se stalno gleda tko će ti riješiti tvoje probleme, izvana ili odnekud, ili s nekim drugim metodama, nešto je što se jednostavno neće dogoditi. Mi kao zemlje u regiji moramo biti u stanju preuzeti odgovornost za vlastitu regiju i zato moramo biti u stanju otvoreno razgovarati o različitim opcijama, dodala je hrvatska političarka za RSE.

Ukazala je i kako, s obzirom na zagađenost političkog terena, postoji velika vjerojatnost da je u političkim elitama jedna izrazito negativna selekcija. No, kaže Pusić, postoje i poslovne, kulturne i obrazovne elite, ljudi iz različitih područja života koji su snaga koju treba animirati da se angažiraju na definiranju načina kako će se BiH izgraditi kao država, dok su onda i unutar toga, stupnjevi autonomije pojedinih jedinica dodatna tema.

Ali, za početak je pitanje kako izgraditi državu koja u ovom trenutku nije funkcionalna, zaključuje ona.

DL

Vezani članci