Ustavni sud FBiH nema se o čemu očitovati; SIP ima posljednju riječ!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ljubić je to kazao komentirajući odluku predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto da povuče zahtjev za preispitivanje više odluka o izboru novog rukovodstva u Federaciji BiH.

- Ustavni sud FBiH nema se o čemu očitovati kada je SIP već konstatirao da je izbor federalne vlasti nezakonit. Prema meni, odluka Ustavnog suda potpuno je nepotrebna i izlišna. Suspenzija OHR-a je privremena. Ako se nitko nije žalio po odluci SIP-a, ona treba postati pravosnažna, što znači da se ponovo mora ući u konstituiranje Doma naroda FBiH - rekao je Ljubić, piše Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a 1990 i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić susreli su se jučer popodne u sjedištu OHR-a u Sarajevu s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i prvim zamjenikom Roderickom Moorom.

Ljubić je za Avaz potvrdio da se susreo sa čelnicima OHR-a te da su razgovarali o aktuelnoj političkoj krizi. Prvim ljudima međunarodne zajednice u našoj zemlji iz dva HDZ-a je poručeno kako nakon povlačenja zahtjeva za preispitivanje odluka o formiranju federalne vlasti pred Ustavnim sudom FBiH, na snazi mora ostati ranija odluka SIP-a da je vlast nezakonito formirana.

Inzko u akciji: Suspendirana i nadležnost Suda BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je nalogom kojim je poništio odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) suspendirao i Sud BiH, koji je nadležan da odlučuje po žalbama na odluke SIP-a, rekao je bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić.

Simić je istaknuo kako je Inzko odlučio prvi put objaviti nalog, a ne odluku kao do sada, jer je odluka obaveznog, a nalog privremenog karaktera do odluke Ustavnog suda FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zanimljivo je da je nalogom suspendirano postupanje Suda BiH, koji je nadležan odlučivati po žalbi na odluku SIP-a. Sud BiH je mogao ispraviti pogrešku SIP-a, ako je postojala. Zato je ovo suspenzija Suda BiH od visokog predstavnika u BiH'', obrazložio je Simić.

On je dodao kako nalogom Inzko nije dopustio da se Sud BiH izjasni na odluku SIP-a, čime je pokazao ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije, piše ''Glas Srpske".

''Na nepouzdanost Suda BiH od ranije se upozorava, ali nikada nije uslijedio nalog za neku njegovu odluku, kada su u pitanju bili interesi Republike Srpske, već naprotiv sada, kada je postojao strah da Sud BiH ne bi potvrdio odluku SIP-a'', istaknuo je Simić.

Pravni ekspert i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković rekao je kako se u pravnoj praksi koristi nalog kada određena odluka, bez mogućnosti žalbe i bez ikakvog pogovora, mora da bude sprovedena.

''Ovaj nalog visokog predstavnika je svojevrsni presedan u bogatoj postdejtonskoj BiH, u kojoj su se donosile različite odluke i dešavale intervencije'', rekao je Bošković i dodao da kada se izda nalog, onda nijedna druga institucija ne može bilo šta poduzimati, dok je taj nalog na snazi.

Inzko je u ponedjeljak suspendirao odluke SIP-a, koji je na sjednici 24. ožujka, utvrdio da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije sproveden u skladu sa Izbornim zakonom i kojim se poništava njihov izbor. SIP je utvrdilo i da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje federalnog Doma naroda.

(Srna)

Vezani članci