Tihić: Vlast u BiH bi trebale formirati prije svega pobjedničke stranke, odnosno SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... u BiH moraju biti ravnopravni i da na tom treba formirati vlast i ući u ustavne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH se treba urediti na način da bude prihvatljiva za sve narode", rekao je Čović i dodao da je na sastanku razgovarano i o tome kako BiH može postati normalna europska država.

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Čović je rekao da to mjesto u svakom slučaju treba pripasti HDZ-u BiH, ali da sa imenima trenutno ne treba licitirati.

Kada je riječ o zabrani OHR-a prema kojoj ne smije obavljati nijednu funkciju u organima vlasti BiH, Čović je rekao da ne vidi razloga za tako nešto i da će /visoki predstavnik u BiH Valentin/ Inzko kao razuman čovjek tu besmislenu zabranu ukinuti, te dodao da u HDZ-u BiH ima još ljudi, osim njega, koji mogu obavljati važne funkcije.

Lider SDA Sulejman Tihić naglasio je da bi vlast u BiH trebale formirati, prije svega, pobjedničke stranke, odnosno SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

On je istakao da bi osnovi za razgovore o budućim ustavnim promjenama mogao biti "travanjski paket", prudski sporazum, te da bi prvo trebalo riješiti pitanje vojne i državne imovine i popisa stanovništva u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihić je podvukao da nema ništa protiv toga da budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude kandidat HDZ-a BiH, ali da, takođe, odgovornost na tom pitanju leži na SDP-u, koji mora naći rješenje.

Lider SDA najavio je da će krajem tjedna razgovarati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

srna

Vezani članci