FOTO  STUDENTI PORUČILI: ZAUSTAVITI MAJORIZACIJU HRVATA!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Studenti su poručili da žele da njihova izborna volja bude uvažena i da se zaustavi preglasavanje i majorizacija Hrvata. Oni traže da se Hrvatima osigura institucionalna ravnopravnost i poručuju da hrvatski narod i veterani više neće nijemo gledati na neravnopravnost.

Predstavnici studenata su naglasili da se njihov glas mora poštovati, kao i narodna volja, navodeći da se danas u Mostaru okupila hrvatska omladina, a ne mladi neke stranke.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će, ukoliko ne bude postignut dogovor, Federacija BiH i BiH dobiti vlast tek nakon novih izbora, koji će biti održani najvjerovatnije iduće godine, zajedno sa lokalnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da nikada neće pristati na ''nekakve trećine i petine'' koje hrvatskom narodu nude lideri SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, ističući da Lagumdžija samo ubrzao proces ustavnih promjena.

Čović, međutim, nije isključio mogućnost novih razgovora o vlasti, za koju kaže da ne može biti formirana bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, a ukoliko bude formirana protiv zakona, trebalo bi da reaguju institucije.

Studente na prosvjedu podržavaju njihovi profesori, kao i rukovodstvo jedinog Sveučilišta u BiH na hrvatskom jeziku.

Učesnici prosvjeda nose hrvatske zastave i transparente sa porukama "odlučni za jednakopravnost", "odzvonilo je", "neću izdat ja", "nismo Japanci, a tresu nas".

U gradu, gdje se protesti nastavljaju, trenutno je mirno i nije primjetno pojačano prisustvo policije.

Osim u Mostaru, prosvjedi su za danas najavljeni u još pet gradova u Federaciji BiH - Širokom Brijegu, Livnu, Vitezu, Žepču i Orašju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci